Nádraží a železniční tratě: Zaniklé, proměněné a ohrožené stavby přehled

Kateřina Bečková

Obálka knihy Nádraží a železniční tratě: Zaniklé, proměněné a ohrožené stavby

Zájem o poznání různých podob prostředí našeho života, jak se v průběhu času měnily nebo zanikaly, je stále živý. A tak se v tradiční edici Zmizelá Praha ocitají témata, která byla doposud jen na okraji pozornosti. Jde především o industriální stavby a prvky města, jejichž překotný zánik během posledního desetiletí vyvolal spontánní společenskou potřebu zabývat se jejich hodnotou, dokumentací i možnostmi konverze. K jejímu naplňování by měla přispět i tato edice. První svazek z nové řady se věnuje všeobecně oblíbenému tématu železnice. Právě tato oblast v Praze prožívá v současnosti tak dynamickou proměnu, že jen během přípravy knihy bylo nutné některé stavby či prvky pomyslně přeřadit z kategorie existujících do kategorie zmizelých.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nádraží a železniční tratě: Zaniklé, proměněné a ohrožené stavby. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

RoBertino27
19.11.2024

Tato kniha má kromě historicky výpovědní hodnoty ještě jeden aspekt - vzpomínkový. Při pohledu na snímky jako bych se procházel těmi místy, jež už dnes neexistují a nelze je vrátit. Je úžasné, že se podařilo (jak mi autorka sdělila, někdy i díky obrovské náhodě) shromáždit takové množství fotografií, díky nimž máme možnost se vrátit do historie a prohlédnout si Prahu takovou, jakou už ji nikdy neuvidíme.

všech 3 komentářů

Související novinky - Nádraží a železniční tratě: Zaniklé, proměněné a ohrožené stavby (0)

Kniha Nádraží a železniční tratě: Zaniklé, proměněné a ohrožené stavby v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně20x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi