Na čaji s Tálibánem přehled
Tahle knížka je o tom, co se vám může přihodit, když se nečekaně objevíte na hranicích Afghánistánu, aniž byste měli jakýkoli plán. Neznali tamní jazyk, kulturu nebo historii. Ale přesto se z nějakého zvláštního důvodu rozhodnete hranici překročit a nasát místní atmosféru. Přesně to jsem v létě roku 2023 udělal a až později jsem zjistil, že jsem nevhodně oblečený, že mám nevhodně dlouhé vlasy a samozřejmě i nevhodné názory. Ale přesto se mi tahle země až překvapivě otevřela. Hledal jsem náhodná setkání s obyčejnými lidmi i Tálibánci, abych zjistil, čeho se bojí, z čeho mají radost nebo co si myslí. A to se snad povedlo. Afghánistán je země, kde vás nenechají jít po ulici samotného, protože se vždycky najde někdo, kdo si s vámi chce povídat nebo se prostě jenom zajímá o to, kdo jste. Pokusil jsem se tedy popsat, co jsem na vlastní kůži zažil a co se od lidí dozvěděl. Nic víc, nic míň. Jen prodávám tak, jak jsem nakoupil.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na čaji s Tálibánem. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
Související novinky - Na čaji s Tálibánem (0)
„Nevydržím to a ptám se trochu hloupě Asafa na něco, co mám v hlavě už od rána. Co se odehrává v hlavách Tálibánců, když nejprve sochy odstřelí, protože nesouhlasí s náboženstvím s nimi spojeným (přesněji řečeno se ho spíše bojí), aby pak za dvacet let v podstatě ti samí hoši stáli rozesmátí u brány a vesele vybírali vstupné. Moje otázka se ho dotkla. Říká mi, že ho to mrzí, ale Tálibánci jsou prostě tak hloupí, že nejsou schopni se nad tím ani zamyslet.“
Kniha Na čaji s Tálibánem v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 1x |
| v Přečtených | 2x |
| v Mé knihovně | 19x |
| v Chystám se číst | 4x |
| v Chci si koupit | 1x |

78 %
94 %
Na čaji s Tálibánem
Ondřej Týbl měl tři měsíce času a žádný plán, a tak se vydal stopem do Afghánistánu podívat se, jak to tam vypadá a jak tam lidé žijí. Zhruba tak by se dala stručně popsat jeho motivace, kterou popisuje v úvodu knihy. A skutečně se mu podařilo ze stanice metra Opatov dojet stopem až do Afghánistánu. Tam se setkal s Asafem, poměrně vzdělaným Afgháncem, s kterým se dorozumíval rusky a který se mu nabídl jako průvodce. S Asafem se podíval nejen do hlavního města Kábulu, ale i do dalších měst a také na venkov za Asafovou rodinou mezi Paštuny, což je etnikum žijící na jihu a východě Afghánistánu.
Kniha Ondřeje Týbla není napsaná nijak vybroušeným ani vtipným stylem. Prostě jen popisuje své zážitky trochu naivního cestovatele a pozorovatele života v Afghánistánu. Tím, že v Afghánistánu strávil delší dobu a dostal se i díky pohostinnosti Afghánců (předepsané koránem) mezi běžné lidi, podává ale zajímavou a stručnou zprávu o tom, jak se v současném Afghánistánu žije. A ta mi přišla zajímavá a děkuji za ni.
"Nevydržím to a ptám se trochu hloupě Asafa na něco, co mám v hlavě už od rána. Co se odehrává v hlavách Tálibánců, když nejprve sochy odstřelí, protože nesouhlasí s náboženstvím s nimi spojeným (přesněji řečeno se ho spíše bojí), aby pak za dvacet let v podstatě ti samí hoši stáli rozesmátí u brány a vesele vybírali vstupné. Moje otázka se ho dotkla. Říká mi, že ho to mrzí, ale Tálibánci jsou prostě tak hloupí, že nejsou schopni se nad tím ani zamyslet."