My děti ze stanice ZOO přehled

Christiane Vera Felscherinow, Kai Hermann, Horst Rieck

Na základě zpovědi zachycené na magnetofonových páscích zpracovali Kai Hermann a Horst Rieck autentický životní příběh německé narkomanky Christiany F. Dnes již dospělá Christiane F. se poprvé ve svých dvanácti letech setkala v evangelickém centru pro mládež s hašišem, ve třinácti na diskotéce s heroinem. Brzo se stala na drogách závislou, přes den chodila do školy a odpoledne si spolu se svými přáteli-narkomany vydělávala na stanici ZOO peníze na drogu prostitucí. Její matka skoro dva roky netušila nic o dvojím životě své dcery. Christiane F. vypráví s obdivuhodnou snahou o přesnost a odzbrojující otevřeností o osudech dětí, o kterých se veřejnost dozvídá až z titulků novin, jež oznamují jejich smrt. Příběh Christiany F. se denně opakuje kdekoli na světě.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: 2021 , Oldag
Originální název: Wir Kinder vom Bahnhof ZOO, 1978

Co říkají o knize uživatelé?

Tato kniha je silným a emotivním vyprávěním o životě mladé dívky závislé na drogách. Příběh Christiany F. zachycuje drsnou realitu, kterou prožívají narkomani a jejich blízcí. Čtenáři často vyjadřují silné pocity smutku a bezmoci. Kniha slouží jako varování pro mladé lidi a rodiče, aby si uvědomili nebezpečí spojená s užíváním drog. Její syrové a realistické zpracování zanechává trvalý dojem a nutí k zamyšlení nad problémy závislosti a jejími důsledky. Více v komentářích.

Komu by se kniha My děti ze stanice ZOO mohla líbit?

• Rodiče, kteří chtějí chránit své děti před drogami
  • Teenageři, kteří se zajímají o realitu závislostí
  • Čtenáři hledající silné příběhy s hlubokým poselstvím
  • Milovníci autobiografické literatury

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize My děti ze stanice ZOO. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

hroneczek
10.03.2026

Nejsou vysvobozením, ale naopak rozsudkem smrti
———
Výpověď mladé Christiany, která hledala pomoc a únik od starostí v drogách. Cítila se na vše sama, nepochopená a upozaděná.
Drogy a „přátelé“, které „díky“ nim našla, ji místo pomoci stahovali jen na to nejhorší dno. Odrazit se od něj dá mnoho práce a spadnout zpět vůbec není těžké.
Christiana nejdříve odsuzovala všechny, kdo si píchají heroin a vydělávají si na další dávku prostitucí. Jenže odsuzovat je jednoduché, dokud má člověk kde brát.
Kniha přináší úžasné vykreslení života na sídlišti v Berlíně v 70. letech minulého století. Věrně zobrazuje rodinné i společenské poměry, kde přetrvávala tvrdá pravidla a určitý způsob diktatury, které si nedokázaly poradit s rychle se měnícím světem.
Děti, které se v těchto podmínkách ocitaly nepřipravené, bez podpory rodičů, se uchylovaly k drogám, prostituci, krádežím… a ze začarovaného kruhu neuměly nalézt cestu ven. A to kolikrát ani s pomocí společnosti, která nebyla na drogový rozmach připravená.

Příběh, podle skutečných událostí, mi kolikrát vzal dech. Měl by zůstat připomínkou pro mladé, že řešit problémy drogami není řešením.

Knihu jsem poslouchala jako audioknihu, která je skvěle načtená a rychle se do ní zaposloucháte.

Dávám 3,5 z 5 hvězdiček.

Tuto recenzi naleznete i na Instagramu u účtu @verka_melodie_knih.

všech 1176 komentářů

Související novinky - My děti ze stanice ZOO (2)

Žebříček nejprodávanějších knih (19. týden)

15.05.2024

Žebříček nejprodávanějších knih (18. týden)

09.05.2024

Kniha My děti ze stanice ZOO v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených14 790x
ve Čtenářské výzvě1 590x
v Doporučených1 284x
v Mé knihovně1 721x
v Chystám se číst1 372x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi