My – Deník pádu přehled
Kniha My – Deník pádu je antologií autorových chronologicky uspořádaných publicistických článků, psaných v letech 2012–2023 vesměs pro západní média. Co se vlastně stalo s Ruskem? Dmitry Glukhovsky v ostrých, vtipně psaných a emotivně laděných textech podává příběh postupného propadu Putinova Ruska do současného nacionalistického temna, který dokumentuje na jednotlivých konkrétních příkladech s využitím osobních zážitků a postřehů z první ruky. Bedlivě sleduje roli propagandy, pravoslavné církve, tajné policie a jiných složek v budování a fungování dnešního ruského státu. Nebojí se vracet pro analogie do sovětské minulosti, zejména do dob stalinismu. Samotné články jsou doplněny o stručná uvedení čtenáře do dobového kontextu a o vyhodnocení a doplnění z hlediska nejnovějšího vývoje. Tato publikace je důležitým svědectvím ruského intelektuála a disidenta o sobě a své době.... celý text
Originální název: мы – дневник падения, 2024
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize My – Deník pádu. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 6 komentářůSouvisející novinky - My – Deník pádu (1)
Dotek zloby, V zajetí krále plamenů a další knižní novinky (25. týden)
15.06.2025
„"To jen pro náš národ, jemuž soudruh Stalin naočkoval kriminálnickou mentalitu, znamená dobrota slabost - to proto je ostudná, a dokonce nebezpečná. Sloganu "Bojej se nás, takže nás respektujou!" v celé Evropě rozumíme jedině my."“
„"Nikdo ničemu nerozumí, ale všichni si pyšně pískají."“
všech 3 citátů najdete u autoraKniha My – Deník pádu v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 3x |
| v Přečtených | 19x |
| ve Čtenářské výzvě | 1x |
| v Doporučených | 2x |
| v Mé knihovně | 9x |
| v Chystám se číst | 39x |
| v Chci si koupit | 21x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Dmitry Glukhovsky také napsal(a)
| 2010 | Metro 2033 |
| 2015 | Budoucnost |
| 2011 | Metro 2034 |
| 2016 | Metro 2035 |
| 2013 | Soumrak |

76 %
87 %

Deník pádu je mimořádně silná a poctivá kniha, která nabízí víc než jen soubor publicistických textů.
Velmi oceňuji strukturu knihy: kontext – článek – retrospektiva. Tento rámec dodává každému tématu širokou perspektivu a umožňuje čtenáři sledovat nejen samotnou událost, ale i její vývoj v čase a autorovo zpětné hodnocení.
Pro čtenáře hluboce orientované v geopolitice východního křídla může jít o zajímavé zpestření. Pro mě – jako pro člověka, který geopolitiku sleduje spíše jako vážné hobby – je to velmi nabitý pohled dovnitř Ruska.
Glukhovsky píše otevřeně, tvrdě a bez obalu kritizuje ruský režim. Upřímně mě překvapilo, že za některé texty nedostal rozsudek už mnohem dříve. Právě tato otevřenost dává knize autenticitu a váhu.
Ne všechny texty jsou však stejně silné. Některé eseje (např. Pejsci a pejskaři) považuji za výborné, jiné – zejména velmi lokální články o ruské mafii – pro mě byly hůře uchopitelné kvůli menší znalosti kontextu.
Velkým kladem knihy je autorova sebereflexe. V retrospektivách Glukhovsky dokáže přiznat omyl, korigovat své dřívější názory a přijmout realitu takovou, jaká je. To je u Ruské opozice i vlády celkem vzácné. Ty jejich ega jim to nedovolují.
Kniha se čte pomalu – a měla by. Nutí k přemýšlení a návratům. Osobně jsem si k mnoha textům dohledával další souvislosti, což čtení ještě zpomalilo, ale zároveň výrazně obohatilo.