Mouchy přehled
Text proslulého Sartrova dramatu, které zpracovává antický námět s postavami Oresta, Elektry, Klytaimnestry a dalších. Toto existenciální drama je dramatem o lidské svobodě.
Literatura světová
Divadelní hry
Vydáno:
1964
Orbis
Originální název: Les Mouches, 1943
Originální název: Les Mouches, 1943
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mouchy. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 4 komentářůSouvisející novinky - Mouchy (0)
Kniha Mouchy v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Přečtených | 69x |
| ve Čtenářské výzvě | 4x |
| v Doporučených | 5x |
| v Mé knihovně | 11x |
| v Chystám se číst | 43x |
| v Chci si koupit | 8x |
| v dalších seznamech | 3x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
francouzská literaturaJean-Paul Sartre také napsal(a)
| 1992 | Zeď |
| 1993 | Nevolnost |
| 2006 | Bytí a nicota |
| 2004 | Existencialismus je humanismus |
| 1965 | Slova |

86 %
75 %

Sartre dokázal fenomenálne vyjadriť v jednom dialógu kráľa s všemocným ťaživú myšlienku zodpovednosti k slobode..
Jupiter: Hovorím ti, že som Ťa stvoril k obrazu svojmu. Obaja vládneme rádom, ty v Argose, ja vo svete, a naše srdcia ťaží rovnaké tajomstvo.
Aigisthos: Ja nemám žiadne tajomstvo.
Jupiter: Máš. Rovnako ako ja. Bolestné tajomstvo bohov a kráľov: že ľudia sú slobodní. Sú slobodní, Aigisthos. Ty to vieš, a oni to nevedia.
Aigisthos: Hrom do toho, keby to vedeli, zapálili by mi palác zo všetkých štyroch strán. Pätnásť rokov už hrám komédiu, aby som im tú moc zakryl.
Jupiter: Sto tisíc rokov už tancujem pred ľuďmi. Pomalý a pochmúrny tanec. Je treba, aby sa na mňa dívali: kým oči upierajú na mňa, zabúdajú vidieť sami seba.
Aigisthos: Hrôza!
Jupiter: Daj zatknúť Oresta a Elektru!
Aigisthos: Sú nebezpeční?
Jupiter: Orestes vie, že je slobodný!
Aigisthos: Vie...že je slobodný! Nestačí teda dať mu okovy. Slobodný človek v meste je ako prašivá ovca v stáde. Mocný Jupiter, prečo teda váhaš a nezasiahneš ho bleskom?
Jupiter: ... Aigisthos, bohovia majú ešte jedno tajomstvo.
Aigisthos: Čo mi chceš povedať?
Jupiter: Keď raz sloboda v duši človeka prepukne, bohovia už proti takémuto človeku nič nezmôžu. To je už ľudská záležitosť: záleží na ostatných ľuďoch - iba na nich - či ho nechajú, alebo zahrdúsia.