Moje telo, môj domov přehled
Rupi Kaur
Ponáram sa do prameňa svojho tela – a zrazu som v inom svete. Všetko, čo potrebujem, vo mne dávno je. Nemusím hľadať nikde inde. Moje telo, môj domov je tretia zbierka poézie Rupi Kaur, celosvetovo uznávanej autorky bestsellerov Mlieko a med a Slnko a jeho kvety. Zbierka je rozdelená do štyroch kapitol, v ktorých sa tematizuje láska, prijatie, zmena, rast či rodina a komunita. Ide o nesmierne intímny a úprimný rozhovor s vlastným ja o minulosti, prítomnosti a skrytom potenciáli. Přeložila a přebásnila Miroslava Ábelová.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Moje telo, môj domov. Přihlašte se a napište ho.
Tak tady to nebylo příliš dobré... Řekněme si to narovinu: Kdyby mi bylo patnáct, zaujalo by mě to desetkrát víc. Úplně si pamatuju, jak jsem tuto moderní poezii hltala: Atticuse, Courtney Peppernell, Amandu Lovelace atd. atd. Teď ve svých skoro 20ti letech, jsem na to asi příliš stará.
Bohužel ani v rámci tvorby Rupi Kaur mi to nesedlo. Květy slunce mě oslovily nejvíc ze všech jejích sbírek. Chápu, že pro autorku jsou její knihy terapie a je pro ni rozhodně těžké dát své celé nitro na odiv celému světu, ale mě tato kniha spíš už dusila. A ze všech tří knih mám pocit, že už se tak nějak točíme v kruhu. Na druhou stranu bych určitě její knihy doporučila dospívajícím dívkám. Možná jsem taky udělala chybu, že jsem Home body četla bezprostředně po dočtení Krchovského. :D
Knižní novinky (36. týden)
05.09.2021
Knižní novinky (31. týden)
01.08.2021
Kniha Moje telo, môj domov v seznamech
2017 | Mléko a med |
2019 | Květy slunce |
2021 | Home Body: Mé tělo, můj chrám |
2023 | Léčivá moc psaní |
Musím uznat, že po přečtení knihy “Mléko a med mi témata přijdou vlastně stále shodná a rovněž se zde objevuje stereotypizace, se kterou nesouhlasím (údajné názory “lidí světlejší barvy pleti, které je mohou urážet, neb se jejich názory neshodují s těmi prezentovanými v knize, které jim autorka vkládá do úst). S některými dalšími názory autorky uváděnými v knize se rovněž neztotožňuji, ale to pochopitelně nemůže být na újmu samotné knize v rámci recenze, neb ctím i jiné legální a legitimní názory druhých.
Opět nevím, zda je to překladem, ale za mě toto rozhodně není poezie, jako spíš myšlenky, občas až mantry, vymyšlené autorkou.
Rovněž (jako recenzenti pode mnou) bych knihu doporučila lidem kolem 15 - 18 let, pro které by snad mohla být kniha přínosem a otevřením očí (např. co do lásky apod.).