Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou přehled

Arnošt Lustig

Dramaticky vypjatá novela o tragickém osudu židovské dívky, která povýšila pomstu za své soukmenovce na smysl vlastní existence. Lustig ve své sugestivní novele zpracovává motiv sadistické léčky, s jejíž pomocí se nacističtí pohlaváři pokusili získat majetek od skupiny zajatých bohatých židovských obchodníků. V druhé rovině novely pak vypráví vlastní příběh hrdinky, dívky, která se na prahu smrti vzepře ponižování své lidské důstojnosti a dokáže v sobě zmobilizovat sílu, schopnou překonat strach i přirozený pud sebezáchovy. Samostatné knižní vydání šesté, v EMG první.... celý text

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha se vyznačuje hlubokým zamyšlením nad lidskou existencí a tragédií holokaustu. Autor zvolil pomalý rozjezd, který umožňuje čtenáři vstřebat složité myšlenky. Atmosféra je tísnivá a drásající, což čtenáře nutí k reflexi. Příběh ukazuje bezohlednost a brutalitu, ale také naději a lidskost v nejtěžších chvílích. Více v komentářích.

Komu by se kniha Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou mohla líbit?

• Čtenáři, kteří hledají hluboké myšlenky
  • Milovníci dramatických příběhů
  • Ti, kdo se zajímají o historické události
  • Čtenáři, kteří ocení silné emoce

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Beatnice
28.11.2025

Tenhle příběh mám ráda. Je to krásná ukázka manipulace ze strany německých příslušníků SS a zároveň až naivitou některých Židů. Jak se říká, naděje umírá poslední. Bohužel do poslední chvíle věřili, že by se mohli z transportu, a téměř jisté smrti, vyplatit. A Němci to s nimi uměli velmi dobře skoulet, aby z nich vytáhli všechny peníze a potom už je jen dovezli do tábora.

všech 321 komentářů

Související novinky - Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou (1)

Knižní novinky do konce roku

08.12.2024

Jedenkrát světlá a tisíckrát pohaslá...

Nazítří, počínaje úsvitem, byla na příkaz pana Bedřicha Brenskeho vystavena mrtvola devatenáctileté židovské tanečnice Kateřiny Horovitzové ve skladišti vedle spalovny, kde se běžně sušily vlasy, jak už bylo řečeno, ostříhané mrtvým ženám v plynových komorách.

Kniha Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených4 287x
v Mé knihovně471x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi