Mlok 1999 přehled

Michael Bronec, * antologie

Letos zde můžete najít práce zkušených matadorů – Vladimír Šlechta si odnesl palmu vítězství za povídku Conquista, Jana Rečková získala ve stejné kategorii druhé místo s povídkou Katovská mise a Pavel Obluk byl třetí s Lovem na Mloka. V románech naopak zvítězil nováček Ondřej Nečas s virtuálně-herním Putováním za zázrakem Bergedonu a v krátkých povídkách dvě nově nastupující hvězdy Edita Dufková a Jana Kostelecká – odsunuly Janu Rečkovou na třetí místo. Cena Karla Čapka – to je nejprestižnější česká a slovenská literární soutěž žánru sci-fi. Prostřednictvím této sbírky se Vám dostávají do rukou nejlepší krátké povídky, povídky a román, které byly nominovány na místa nejvyšší.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mlok 1999. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

NemmamSlov
13.07.2025

Mlok je zbierka, kde sa nachádzajú najlepšie diela za určitý rok, no sú to staršie poviedky, a verím, že v tej dobe boli dosť populárne, no doba sa mení a niektoré príbehy mi nejako nesadli. Obzvlášť nemám rád tie krátke poviedky, ale dlhšie príbehy sa osvedčili, za čo som vďačný.

Conquista (3*)
Poviedka, ktorá nadväzuje na vesmírny výskum počas studenej vojny. Trochu alternatívna budúcnosť, kde sa ľudstvo rozhodne osídliť Mars, no čaká ich nemilé prekvapenie. Mars už bol osídlený, a to občanmi ZSSR.

Katovská mise (2,5*)
Zvláštne zamotaný príbeh. Určitý druh zmutovaných ľudí žije v časovej bubline, z ktorej nemôžu von. Je to ich väzenie. Niektorí sa snažia pomstiť svojim väznitelom a preto cestuju časom späť do minulosti.

Lov na mloka (4,5*)
Tak toto bolo dobré. Náhodný súťažiaci chce rýchlo zbohatnúť, tak sa vydá na vzdialenú planétu, kde môže vyhrať neuveriteľný balík peňazí, a to len za to, že ako prvý zabije mloka. Spočiatku jednoduchá úloha, nebude až taká ľahká a súťažiaci bojuje o vlastný život.

A osmý deň človek stvoril ženu (5*)
Znova dobrý námet. Psychológ sa rozhodne pripojiť do nezvyčajného projektu. Dostal na starosť androida v ženskej podobe, aby analizoval jej správanie. Hlavný hrdina sa do unrlej ženy zamiluje a pomáha jej dostať sa z vlastníctva korporácie, ktorá ju stvorila. Škoda toho konca.

Prvé vítaztvo supermarkétov (2*)
Vôbec sa mi to nepáčilo. Pri čítaní som sa strašne nudil a strácal som sa. Nemám rád nakupovanie a keď idem do obchodu, beriem len to, čo potrebujem, takže téma ma moc nechytila, no pre niekoho to môže byť zaujímavé. Príbeh o obchodnej taktike. Stavia sa nový supermarket, ktorý obsahuje najnovšie poznatky marketingových trikov zameraných na zákazníkov.

Noční můry(5*)
Nechcel by som byť v situácii hlavnej postavy. Na svete je posledný človek. Nič mu nechýba, je to svet, ktorý sa oňho postará, no hrdina zisťuje, že všetci jeho známi sú mŕtvi a namiesto nich sú len hologramy.

Mám lítací sny (3*)
Pravdepodobne pacient s mentálnou poruchou, no pekný a dojemný príbeh. Pacient má lietajúce sny, ktoré však nie sú obyčajné.

Poslední píseň Tonyho M (3*)
Prekliata kapela a vyhadzovač, ktorý prežil smrteľnú nehodu kapely. Smutný príbeh plný hudby.

Uvidět Amsterdam a zemřít (4,5*)
Nemám rád krátke poviedky. Tento príbeh bol výborný a škoda, že tak rýchlo skončil. Vojak vezme stopára, ktorý rozpráva divné príhody a nevníma svet taký aký je.

Omyl (2*)
Posledná zo série krátkych poviedok a pre mňa osobne najslabšia. Takýto druh príbehu si zaslúži viac priestoru, na pár stranách sa mi to zdalo spackané. Príbeh muža, ktorý hľadá jaskyňu z neznámou bránou, ktorá z neho spraví boháča.

Putování za zázrakem Bergedonu (5*)
Najdlhšia časť tejto zbierky a musím povedať, že to bolo dobré. Chcelo by to ďalší príbeh tejto herno-detektívnej partie. Aj herný svet sa mi páčil. Dosť sa to podobalo na knihu Ready Player One.

všech 3 komentářů

Související novinky - Mlok 1999 (0)

Kniha Mlok 1999 v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně11x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi