Minjan: Má nová ortodoxně židovská setkání přehled

Margot Vanderstraeten

Margot Vanderstraeten v knize Minjan vypráví o nesčetných nových setkáních, která navázala v ortodoxní židovské komunitě po vydání svého mezinárodního bestselleru Mazl tov. Poznáme tak šéfkuchaře Mosjeho z proslulé antverpské restaurace Hoffys, který každému, kdo se zeptá, ochotně vysvětlí židovské kulinářské tradice a principy chasidského života; svérázného Dana, který má jako jediný fotograf přístup do nitra chasidské komunity, již dokáže zachytit svým bystrým a vtipným pohledem; nebo Ester, svéhlavou matku rovněž z chasidské komunity, která obhajuje nutnost tabu a hádá se s Margot o ultraortodoxní výchově a vzdělání, a objeví se dokonce i královna Matylda. V Minjanu se ale setkáme také s Margot Vanderstraeten v nejlepší formě: někdy je vážná, někdy lehkovážná, sem tam ironická, ale vždy se s upřímným zájmem snaží svým světským způsobem navázat kontakt se sousedy, kteří v jejím blízkém okolí vedou tak odlišné životy.... celý text

Literatura světová Náboženství Žurnalistika, publicistika
Vydáno: 2022 , Garamond
Originální název: Minjan: Mijn orthodox-joodse ontmoetingen na mazzel tov, 2021

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Minjan: Má nová ortodoxně židovská setkání. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

elexmil
21.08.2025

Přečetla jsem již více knih ze židovského prostředí, stále mi jako gójce a ateistce jejich styl života připadá nepochopitelný, neuchopitelný, on ten styl života navíc (a samozřejmě) nemají Židé na celém světě jednotný. Tato kniha se uvedeného problému dotýká a byla pro mne v tomto směru poučná, přínosná. Zajímavá témata stran míry tolerance k odlišnému životnímu stylu jiných komunit, sporné potřeby přizpůsobit se měnícímu se světu. Jak se asi chasidé dívají v době současné na řešení akcelerovaného palestinského problému?
Knihy Deborah Feldman určitě přečtu. Fotografií Dana Zollmana jsem našla na netu málo - škoda, mají krásnou atmosféru.

všech 9 komentářů

Související novinky - Minjan: Má nová ortodoxně židovská setkání (0)

Kniha Minjan: Má nová ortodoxně židovská setkání v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně5x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Margot Vanderstraeten také napsal(a)

2020  82%Mazl tov
2022  80%Minjan: Má nová ortodoxně židovská setkání