Milionář a mnich - Skutečný příběh o smyslu života přehled

Julian Hermsen

Když Andreas odlétá na třítýdenní pobyt do buddhistického chrámu uprostřed thajského deštného pralesa, netuší ještě, že tato cesta, během níž si chtěl jen odpočinout, nabrat síly, aby se pak s o to větším zápalem opět vrhl do svého nekonečného pracovního kolotoče, se stane zlomovým okamžikem jeho života. V chrámu se totiž seznámí s pozoruhodným mužem, duchovním učitelem, který mu doslova otevře oči a přiměje ho přehodnotit celý svůj dosavadní život. Andreas je sice bohatý muž, veleúspěšný majitel prosperující firmy, který si na první pohled nemá nač stěžovat, ale ve skutečnosti mu dosud život jen utíká mezi prsty. Všechno, na čem v životě doopravdy záleží a co může učinit člověka šťastným, mu uniká. Duchovní učitel, lama Nathapong se jej tedy ujme, stane se jeho průvodcem a trpělivým zasvěcovatelem. Andreas tak díky němu postupně začíná rozumět tomu, co je klíčem ke skutečnému štěstí, co znamená žít v přítomnosti, v čem tkví opravdové bohatství a smysl života vůbec. Začíná chápat, proč bychom měli být vděční za všechno dobré, ale i zlé, co se nám přihází, objevuje, jaký význam mají pro člověka pozitivní a negativní emoce, ujasňuje si, jak žít tváří tvář pomíjivosti všeho živého, předurčenosti a nevyhnutelnosti utrpení Na konci svého pobytu v chrámu, který měl původně být pouhou dovolenou pro bohaté, učiní zásadní rozhodnutí... celý text

Romány Duchovní literatura
Vydáno: 2023 , Rybka Publishers
Originální název: Der Millionar und der Monch, 2022

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Milionář a mnich - Skutečný příběh o smyslu života. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Farao
01.11.2025

Z mého pohledu skvěle napsaná kniha, i když se mi z komentářů zdá, že někteří od ní očekávali něco, co není a ani čím být neměla.

Jde o děj?
Ten je v podstatě druhořadý. Hned na začátku vám autor několikrát řekne jak to dopadne, takže nečekejte žádné zvraty a ani Gandalfa na jednorožci. Důležité je to, co se kniha snaží říci obsahem. Tedy jak zmiňuje v komentáři Carpinus-CZ.
Bohužel konec působí dost pohádkově, což může podkopat serióznost všech myšlenek zmíněných v knize.

Jde o skutečný příběh?
Opět na tom nesejde. Pokud je v něčem skutečný, tak pravděpodobně jen v tom, že nějaký boháč zavítal do chrámu a změnilo mu to pohled na život. Zbytek, jak už to bývá, je napsán, aby byl příběh čtivý a byla předána hlavní myšlenka.

O čem kniha je?
Autor se snaží velmi jednoduše předat hlavní filozofické myšlenky buddhismu, které nám ukazují, jak si člověk sám způsobuje utrpení špatným pohledem na svět. Kniha je tedy spíše určena pro lidi, kteří s daným filozofickým směrem ještě moc nepřišli do kontaktu. Dále se mi líbí, že v knize probírá i pohled na záležitosti moderního světa. Například se okrajově otře o vliv moderního školství na bezstarostnou a kreativní dětskou mysl.

Kniha je celkově napsána čtivě a jednoduše, aby se nikdo neztratil a krátce, aby čtenář dokázal vstřebat těch pár základních postřehů/myšlenek a nebyl zahlcen. Ani mě moc nepřekvapilo zjištění, že knihu napsal člověk, který je původní profesí psycholog.

všech 15 komentářů

Související novinky - Milionář a mnich - Skutečný příběh o smyslu života (0)

Kniha Milionář a mnich - Skutečný příběh o smyslu života v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně9x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Julian Hermsen také napsal(a)

Julian Hermsen
německá, 1987
2023  83%Milionář a mnich - Skutečný příběh o smyslu života
2024  90%Žena, která se naučila snít: Skutečný příběh o tom, na čem v životě opravdu záleží