Mijamoto Musaši: Příběh psaný mečem přehled

Jakub Zeman

Staré Japonsko, v Období válčících států se ve vsi Mijamoto rodí chlapec Takezó, který sní o tom, že se jednou stane velkým válečníkem. Zarputile následuje svůj sen, studuje cestu meče, tvrdě trénuje a své dovednosti testuje se silnými a hrozivými soupeři. Při své obtížné a nebezpečné pouti za moudrostí válečníka poznává lásku i bolest, nádheru i marnost. V barvité realitě Japonska na přelomu 16. a 17. století získává od otce prokletý meč vyrobený šíleným mečířem Muramasou. Nebezpečná zbraň se stává jeho věrným společníkem na cestě k tomu, aby se stal nejslavnějším šermířem v Zemi vycházejícího slunce. Jeho pouť životem ale protne děsivé spiknutí, které může uvést do zkázy celé Japonsko. Historická mozaika očima Jakuba Zemana zpracována formou osobních zápisků jednoho z nejznámějších samurajů všech dob Mijamota Musašiho podává svědectví o první půlce válečníkova života, která utvářela jeho bojovou strategii, způsob smýšlení i pozdější směřování. Ze střípků historie autor vytvořil ucelený příběh z období, o němž je známo stále málo, přesto nabízí citlivý pohled na postupné formování osoby Musašiho, samuraje a prostého člověka s dobrým srdcem a touhou poznat cestu meče i tajemství obyčejného života.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mijamoto Musaši: Příběh psaný mečem. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

AndyTheReader
16.11.2025

Oprávněná chvála tady již mnohokrát zazněla a já se k ní rád přidávám. Jde o velmi čtivý, poutavý a "vyfutrovaný" text. Ostatně nic menšího jsem od Jakuba Zemana ani nečekal. Musím zmínit také skvělé ilustrace Jiřího Straky ve formě tradiční tušové malby.

Myslím, že čtenářský zážitek by ještě pozvedlo několik drobných vylepšení knihy:
1. Mapa – autor hojně zmiňuje historické provincie, města a místa. Mnoho čtenářů určitě ví, že dnešní Tokio se dříve nazývalo Edo, ale pravděpodobně jen hrstka z nich tuší, kde se rozkládala provincie Kawači nebo Buzen.

2. Jmenný rejstřík – objevuje se zde opravdu velké množství postav a jejich jména se často liší jen nepatrně. Důležitější postavy utkví v paměti, nicméně přehledný seznam jmen se stručnými popisky by knize nepochybně velmi prospěl.

3. Slovníček pojmů – kniha je přirozeně protknutá japonskými pojmy (uvedeny kurzívou) nebo výrazy typu hodina hada, hodina buvola apod. Ačkoli je autor většinou ihned stručně vysvětlí, bylo by fajn mít vše na jednom místě, kam lze v případě potřeby kouknout.

To jen pro zamyšlení k případným dalším vydáním této či podobných knih. Každopádně japanofilům bude kniha velmi chutnat a nezbývá se než těšit na další autorův počin.

všech 21 komentářů

Související novinky - Mijamoto Musaši: Příběh psaný mečem (1)

Lesklá, Bábovky na konci světa a další knižní novinky (49. týden)

01.12.2024

Lidský život je jako kapka rosy na ranním svlačci, tak pomíjivý.

Kniha Mijamoto Musaši: Příběh psaný mečem v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně66x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi