Měsíc je drsná milenka přehled

Robert A. Heinlein

Píše se rok 2076 a Měsíc slouží jako trestanecká kolonie pro vzpurné a nežádoucí obyvatele Země. Ve snaze přežít v drsném a nepřátelském prostředí si exulanti vytvořili liberální společnost pod dohledem přísné pozemské vlády, která se stará o životní nezbytnosti „luňáků“ výměnou za dodávky obilí pro hladovějící populaci Země. Situace se postupně zhoršuje a obyvatelé Měsíce si začínají uvědomovat, že pokud se pozemské tyranii nevzepřou, čeká je nevyhnutelné vyčerpání zdrojů a následná environmentální apokalypsa. Do čela revoluce se postaví nepravděpodobná skupinka antihrdinů a navzdory tomu, že mají jen mizivou šanci na úspěch, roznítí plamen vzpoury, která by mohla změnit budoucnost celého lunárního světa.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2018 , Argo
Originální název: The Moon Is A Harsh Mistress, 1966

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Měsíc je drsná milenka. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Silber
26.11.2025

(SPOILER) (9/10) Tohle byla kdysi moje první kniha od Heinleina (asi tak před 19 lety) a opět se mi líbila. Ač je samozřejmě sci-fi nevděčné v tom, že některé věci po pár desítkách let působí zastarale, nijak mi to nevadí - holt spousta mých oblíbených děl byly vykopávkami i v době, kdy jsem se k nim dostal poprvé a byla by pitomost je kvůli tomu zavrhovat. A s určitým modernějším pojetím technologií si tohle docela dokážu představit jako film nebo seriál. Také je mi sympatická myšlenka AI jako kamaráda a pomocníka a ne jako hrozby - takových katastrofických scénářů existuje poměrně dost, a i když se mi některé líbí, vždy mi přijde osvěžující, když na to někdo nahlíží z optimističtějšího hlediska. Ovšem právě proto mi pak konec přišel poněkud pochmurný.

všech 63 komentářů

Související novinky - Měsíc je drsná milenka (0)

„Lidi v sobě musejí mít nějakou hluboce zakořeněnou představu upírat ostatním to, co jim dělá radost. Pravidla, zákony, vždycky mají potírat toho druhýho. Jakobychom v sobě nosili temnotu, kterou se nám nepodařilo setřást ani poté, co sme slezli ze stromu. Nikdo z těch lidí totiž neřekl: „Prosím, schvalte to, abych já nemohl dál pokračovat v dělání toho, o čem vím, že bych dělat neměl. Net, přátelé. Vždycky šlo o něco, co nesnášeli u svých sousedů. „Zabraňte jim v tom pro jejich vlastní dobro.“ Ne proto, že by to snad nějak ubližovalo komukoliv jinýmu.“

„V každé době je nutné přispůsobit se populárním mýtům. Kdysi dávno byli králové vybíraní božstvem, takže někdo musel zařídit, aby bohové dostali na výběr toho správneho kandidáta. V dnešní době je nejoblíbenějším mýtem vláda lidu. Ve své podstate však jde o totéž.“

všech 3 citátů najdete u autora

Ocenění knihy (1)

1967 - Hugo Award (Best Novel)

Kniha Měsíc je drsná milenka v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně197x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi