Vítězové přehled

Fredrik Backman

Medvědín série

< 3. díl

Vyvrcholení trilogie z hokejového městečka Medvědín. Od událostí, o nichž nikdo nechce mluvit, uběhly dva roky. Všichni se snažíme posunout dál, jenže cosi v této krajině to člověku nikdy úplně nedovolí. Jsme město se smutkem v srdci a násilí tady visí ve vzduchu, máme rádi pohádky s dobrým koncem, ale vlastně jsme asi tušili, že tahle mezi ně nepatří. Tentokrát to začíná vichřicí a končí střelbou. Někdo, kdo byl dlouho pryč, se vrací domů. Někdo nás opouští navždy. Někdo se zamiluje, někdo sní o NHL a někdo o pomstě. Někdo usíná vedle své nejlepší kamarádky, někdo se pokouší zachránit manželství a někdo se snaží ochránit své děti. Někdo nenávidí, někdo bojuje, někdo popadne zbraň a zamíří ke stadionu. Ne všichni, za něž jsme bojovali, se dočkají šťastného konce a ne všichni, které milujeme, zestárnou.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: 2023 , Host
Originální název: Vinnarna, 2021

Co říkají o knize uživatelé?

Tato kniha je nádherným zakončením trilogie, které přináší silné emoce. Příběh se zaměřuje na hokej, ale také na vztahy mezi postavami a jejich osobní tragédie. Autor skvěle zachycuje rivalitu, lásku a bolest, které jsou součástí života. Čtenáři se znovu setkávají s oblíbenými postavami a prožívají s nimi radosti i strasti. Kniha je napsaná s velkým citem a moudrostí, což z ní činí nezapomenutelný zážitek. Každý, kdo se do příběhu ponoří, si odnese kousek Medvědína s sebou. Více v komentářích.

Komu by se kniha Vítězové mohla líbit?

• Fanoušci emocionálních příběhů
  • Čtenáři, kteří mají rádi hokej
  • Milovníci psychologických románů
  • Ti, kdo ocení silné postavy a jejich osudy
  • Čtenáři, kteří hledají moudro v literatuře

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vítězové. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

lucyvase4
09.11.2025

Jedna vichřice, dva hokejové kluby, jedna zborcená střecha na jednom ze stadionů. Dvě těhotné ženy, ale jen jedno narozené dítě. Dva pohřby, ale jen jeden, na který přijde celé město. Tohle vše odstartuje slet událostí, které Medvědín opět nenechají v klidu.

Hledáte knihy, u kterých se zasmějete ale častěji pobrečíte? Knihy, které ve vás i dlouho po dočtení něco zanechají, o kterých musíte neustále přemýšlet? Pak je série Medvědín přímo pro Vás.

Celá série se točí kolem vztahů mezi lidmi, co vše jsme schopni udělat. Jak to, co uděláme a možná ještě víc to, co bychom chtěli udělat, ale neuděláme to, může ovlivnit celý náš život. I jedno mávnutí motýlích křídel může totiž zbořit celý svět.

Za co všechno může přehnané očekávání okolí? Kdy přestanete patřit jen sobě a patříte celému městečku, které má pocit, že o vás může rozhodovat?

Kniha není žádný horor, přesto vás z ní bude mrazit mnohem více. Tohle je totiž skutečný život. Příběh, který se může stát Vám nebo vašim blízkým. A to každou minutu Vašeho života. A to, jak je to reálné je právě to, co je tak děsivé.

Do Medvědína jsem se vracela ráda. V prvním díle nám autor tak skvěle vykreslil postavy, že jsem vždy měla pocit, jako bych se vracela domů, do své rodné vesnice, kde znám většinu obyvatel. A vždy jsem se bála, co se zase po...

Autorova síla spočívá v perfektní gradaci děje, překvapivých rozuzlení a neskutečného napínání. Vy víte, že se něco stane, víte i co, protože to vše Vám autor prozradí už na úplném začátku. Nevíte ale kdo a proč to udělá, ani kdo je obětí. Během čtení tak máte asi milion variant, jak to všechno bude. A tohle já úplně miluji. Backman si mne zkrátka získal.

Je pravda, že jsem u tohoto posledního dílu říkala, že by mohl být malinko kratší. Má totiž přes 600 stran a místy mi přišlo, že některé myšlenky už se opakují z prvního nebo druhého dílu.

Jinak ale naprostá pecka jako vždy a ten konec...No nebudu Vám lhát, posledních 50 stran jsem probulela.

Klidně bych uvítala ještě další díly. Ráda bych se dozvěděla více i o postavách, které teď byly dětmi. Jak to s nimi dopadlo?

,,Tady by příběhy Medvědína a Hedu mohly skončit, jenže příběhy měst přece nikdy nekončí. Končí jen příběhy lidí."

Pár myšlenek k zamyšlení, které jsem si podtrhala:

,,V krizi instinktivně hledáme, a to dokonce i ve spánku, jediné, na čem doopravdy záleží: dech druhých, něčí pulz, aby s ním ten náš mohl držet rytmus."

,, Všichni lidi, které znám, maj dvě rodiny, do jedné se narodili a druhou si vybrali. Za tu první nemůžeš, ale za tu druhou, krucinál, zodpovídáš."

,, Naše děti nás nikdy nevarují, že se chystají dospět, jednoho dne jsou už zkrátka velké na to, aby se nás chtěly držet za ruku, a ještě štěstí, že nevíme, kdy nás drží naposledy, protože jinak bychom je nikdy nepustili."

,,Jediný den, který můžeš ovlivnit je dnešek. Se včerejšek a se zítřkem naděláš hovno, ale s dneškem můžeš nějak naložit."

všech 165 komentářů

Související novinky - Vítězové (4)

100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023

10 nejčtenějších knih (duben)

15.04.2023

Všechno, co jsme ztratili, Dny rozhodnutí a další knižní novinky (10. týden)

05.03.2023

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Naše děti nás nikdy nevarují, že se chystají dospět, jednoho dne jsou už zkrátka velké na to, aby se nás chtěly držet za ruku, a ještě štěstí, že nevíme, kdy nás drží naposledy, protože jinak bychom je nikdy nepustili. Dokud jsou malé, šílíme z toho, jak brečí, kdykoli odejdeme z místnosti, protože si neuvědomujeme, že pokaždé když někdo zakřičí "táto!", jsme potřební. Je těžké si zvyknout na to, že už to tak není.

Když někteří lidé zemřou, je to, jako když se přetrhne provázek od nafukovacího balonku. Nechybí nám on sám o sobě, ale to, o co bez něj přicházíme.

všech 7 citátů najdete u autora

Kniha Vítězové v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně311x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi