Zachraň nás přehled

Mona Kasten

Maxton Hall série

< 3. díl

Závěrečná část trilogie Mony Kasten nás opět vede za přáteli z Maxton Hall. Takhle si svůj poslední rok na střední nepředstavovali. Ruby je v šoku. Vyhodili ji ze školy. A ke všemu se zdá, že je to Jamesova vina. Jejich vztah projde novou zkouškou. Ruby ale v Jamese nepřestane věřit a ten dokonce u Bellových najde nový domov. Kdo ale za všemi katastrofami stojí doopravdy? James se rozhodne utéct svému nalinkovanému osudu a začít si s Ruby plnit své sny. Stejně jako jeho sestra, nastávající maminka Lýdie. První zamilovanost prožívá i Ember a Kesh s Alistairem. Ruby a Jamesovi se nakonec podaří rozluštit podivný propletenec kolem závěti Jamesovy matky a osudu prastaré anglické oděvní firmy Beaufort. Trilogie, která nás tak dlouho provázela osudy přátel z Maxton Hall, končí, a jejím hrdinům nový život začíná. Projděte s nimi jejich posledním společným rokem a vším, co tentokrát přinese.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2022 , Red
Originální název: Save Us, 2018

Co říkají o knize uživatelé?

Trilogie Maxton Hall přináší závěrečný díl, který mnozí čtenáři hodnotí jako nejlepší. Příběh se soustředí nejen na Ruby a Jamese, ale i na vedlejší postavy, což přidává na hloubce. Někteří čtenáři si užili rozmanité pohledy a dynamiku mezi postavami. I když se objevily určité výtky k dějové struktuře, většina recenzentů vyzdvihuje čtivost a emocionální závěr. Kniha je považována za příjemné oddechové čtení, které si zaslouží doporučení, zejména mladším čtenářům. Více v komentářích.

Komu by se kniha Zachraň nás mohla líbit?

• Fanoušci romantických příběhů
  • Čtenáři hledající oddechové čtení
  • Milovníci příběhů o přátelství a lásce
  • Teenageři a mladí dospělí
  • Čtenáři, kteří ocení rozmanité pohledy na postavy

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zachraň nás. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Petra024
14.11.2025

(SPOILER) Třetí díl série na mě zapůsobil velmi pozitivně, vlastně mnohem víc, než předešlý díl. Kniha je emocionálně silná, krásně uzavírá hlavní linii vztahu Ruby a Jamese, a působí dospěleji i vyrovnaněji. Autorka dokázala hezky vystihnout jak se oba hrdinové posunuli, a jak se jejich vztah s každou kapitolou stává pevnější a opravdovější.
Co mi ale občas vadilo, bylo tempo vyprávění. Měla jsem pocit, že některé momenty autorka zbytečně uspěchala, jako kdyby přeskočila to, co by stálo za hlubší prožití. Určitým scénám by slušelo víc prostoru, víc detailů a pomalejší rozvíjení emocí, aby jejich dopad byl ještě silnější.
Na druhou stranu oceňuju, jak výrazně se tu do popředí dostal motiv ochrany a loajality. Obzvlášť se mi líbilo, jak James stojí za Ruby a Lýdií, i když to znamená jít proti vlastní rodině. Jeho otec, je tu vykreslený jako manipulativní a bezohledný člověk (to samozřejmě byl i v prvních dvou knihách), takže bylo opravdu uspokojivé vidět, jak nakonec selže, a jeho moc se rozpadne.
Silně na mě zapůsobilo i to, jak kniha ukazuje, že vztah takových rodičů může děti hluboce poznamenat. Lýdie i James si nesou následky prostředí, které je mělo chránit ale často jim ubližovalo. O to víc vynikne role lidí, kteří jejich život skutečně drželi pohromadě, Ofélie, teta, která se ukázala jako skutečná opora a téměř mateřská figura, a Percy řidič, který jim byl vlastně nejbližším otcem. Jeho nenápadná starostlivost tichá loajalita a bolest, kterou prožíval spolu s nimi ukazují, že rodina někdy vzniká spíš volbou než krví. A jeho skrytý jemný cit ke Kordélii působil, jako krásný detail, který dodává příběhu další rozměr.
Musím říct, že mě upřímně zajímá, co se s Jamesovým otcem stalo dál. Autorka to nechala trochu otevřené, prodal James své podíly nebo si je nakonec ponechal aby měl nad situací kontrolu? Jak pokračuje vztah Wrena a Ember? Co Alistaire a Kesh? Lýdie a Graham? Nebo Cyril a Lin? Tohle je přesně ten typ doplňujících informací, který by čtenáře mile potěšil. A vlastně, i proto bych si dokázala představit čtvrtý díl. Ne nutně o Ruby a Jamesovi ale klidně o některé vedlejší postavě s občasným návratem k tomu, jak se jejich životy dál vyvíjejí. Série má totiž pořád prostor růst, a některé motivy si říkají o další rozpracování.

Více recenzí na mém instagramu @knizni.holka

všech 122 komentářů

Související novinky - Zachraň nás (4)

TOP 10 nejprodávanějších knih minulého týdne

06.04.2022

TOP 10 nejprodávanějších knih minulého týdne

30.03.2022

10 nejprodávanějších knih minulého týdne

23.03.2022

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Ten, kdo chce mít něco, co ještě nikdy neměl, bude také muset udělat něco, co ještě nikdy neudělal.

Kniha Zachraň nás v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených1 173x
v Mé knihovně562x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi