Marťanská kronika přehled

Ray Bradbury (p)

Šestadvacet volně spojených povídek líčí budoucí kolonizaci Marsu. Celou knihou prostupuje zvláštní touha po dálkách, nostalgie a smutek nad pádem martského ráje, který lidé ničí od svého prvního přistání na písečné planetě. Když Marťanská kronika v roce 1950 vyšla, fanoušci sci-fi většinu povídek znali z časopiseckých vydání, ale pro běžného čtenáře byla kniha naprostým zjevením. A Bradburyho science fiction se rázem stala žádanou i ve „vysokých literárních kruzích“.... celý text

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: 2017 , Plus
Originální název: The Martian Chronicles, 1950

Co říkají o knize uživatelé?

Marťanská kronika od Ray Bradburyho je mistrovské dílo, které zkoumá lidskou povahu. Autor se zaměřuje na nebezpečí spojená s technologickým pokrokem a lidskou chamtivostí. Povídky, které tvoří tuto sbírku, jsou nadčasové a stále aktuální. Kniha vyvolává hluboké úvahy o kolonizaci a destrukci, a přitom nabízí naději na lepší budoucnost. Bradburyho vize jsou často kritické, ale také poetické a inspirující, což činí toto dílo nezapomenutelným a důležitým pro každého čtenáře. Více v komentářích.

Komu by se kniha Marťanská kronika mohla líbit?

• Fanoušci sci-fi literatury
  • Čtenáři hledající hlubší myšlenky
  • Milovníci filozofických příběhů
  • Ti, kdo se zajímají o kritiku lidské společnosti
  • Čtenáři toužící po nadčasových tématech

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Marťanská kronika. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Ordon
02.12.2025

Už jako dítě mě fascinovala zvláštní krása této sbírky – melancholické příběhy, které zněly spíš jako báseň než klasická sci-fi.

Ray Bradbury ukazuje, že sci-fi nemusí být jen o technologiích a vesmírných bitvách.

V jeho podání je to žánr, který se dotýká lidské duše – příběhy o touze, samotě, vině a naději.

všech 252 komentářů

Související novinky - Marťanská kronika (2)

10 nejprodávanějších eknih (duben)

04.05.2018

Knižní novinky (25.9. - 8.10.)

28.09.2017

Kniha Marťanská kronika v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených2 238x
v Mé knihovně718x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi