O knize Marta děti nechce

Může cesta do Santiaga změnit člověku život nebo se zase vrátí tam, odkud vyšel? Martě se nic špatného neděje. Má dobrou práci, žije v dlouhodobém vztahu s Hynkem a jeho děti z předchozího manželství má ráda. Svoje děti nechce, Hynek žádné další taky ne, v tom jsou zajedno. Tak co chce vlastně řešit? Proč se rozhodne vyrazit sama na deset dní trvající cestu plnou nepohodlí a samoty, když měla jet s Hynkem a dětmi k moři? Mají pravdu její blízcí, když si myslí, že je to nesmysl a vůbec — že by Marta měla žít úplně jinak? Petra Soukupová opět bravurně zkoumá psychiku ženské hrdinky, která se ocitá v bodě, kdy se musí vypořádat nejen s vlastním životem, ale také s očekáváními svého okolí. Martino vyprávění se prolíná s názory a pohledy jejích blízkých a román tak otevírá otázky, do jaké míry se naše představa o štěstí formuje pod tlakem těch, kteří nás obklopují. A také zda lze rozpoznat okamžik, kdy o své budoucnosti ještě rozhodujeme sami a kdy už ji ovládají jistoty minulosti a společenské konvence.... celý text

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha Petry Soukupové se zaměřuje na psychologii hlavní postavy Marty, která se vydává na pouť do Santiaga de Compostela. Cílem její cesty je ujasnit si, co od života skutečně chce. Marta se potýká s vnitřními konflikty a očekáváními svého okolí, což jí přináší nejistotu. Autorka mistrovsky zachycuje její myšlenkové pochody a vztahy s blízkými, které obohacují příběh o různé úhly pohledu na mateřství a osobní svobodu. Kniha je plná emocí a nabízí čtenářům hlubokou reflexi nad životními rozhodnutími a hodnotami. Více v komentářích.

Komu by se kniha Marta děti nechce mohla líbit?

• Čtenáři hledající psychologické romány
  • Milovníci příběhů o sebereflexi a vnitřním růstu
  • Fanoušci autorčiných děl Petry Soukupové
  • Ti, kdo se zajímají o témata mateřství a osobní svobody
  • Čtenáři, kteří ocení promyšlené postavy a jejich vývoj

Kniha Marta děti nechce v seznamech uživatelů

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených1 572x
v Mé knihovně252x

"Mělas pět dní na to se vykoupat v oceánu a neudělalas to, tohle je ironie tvýho života, tak dlouho o něčem přemýšlíš, až to prosereš. Ne, není to žádná ironie tvýho života, prostě ses zas tak moc vykoupat nechtěla a teď máš pocit, žes tu příležitost promarnila, ale kdyby teď bylo krásně, vykoupala by ses? Ne, nevykoupala, tak to nech být a jdi." - str. 167 odst. 2 knihy

"...Tak proč pořád nejsi spokojená? Nevíš. Možná prostě nebudeš spokojená nikdy s ničím, každej kluk tě bude štvát, každá práce ti bude vadit, pořád si budeš hledat nějaký problémy, který si beztak způsobuješ sama. Hm, ale ne, tak to není, není to v tobě (nebo jenom v tobě), nenech si to vsugerovat. Ty děláš, co můžeš. No ale nedělá to snad každej?" - str. 281 odst. 8 knihy

všech 6 citátů najdete u autora

Související novinka - Marta děti nechce

TOP 100 knih roku 2025 podle čtenářů Databáze knih

27.12.2025

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi