Maminka přehled
Jaroslav Seifert napsal svou sbírku zpěvné intimní lyriky už jako zralý, zkušený a známý básník v roce 1954. Půvabné vzpomínky na dětský svět a na maminku, která dokázala udělat domov krásným, oslovily nejednu generaci. Prosté a jednoduché verše opěvují nejen dětství, ale především dobrotu, krásu, práci i únavu maminky a mluví ústy básníka za mnohé z nás.... celý text
Co říkají o knize uživatelé?
Básně Jaroslava Seiferta v sbírce 'Maminka' nabízejí hluboký pohled na lidské city. Obsahují nostalgii, lásku a smutek, které se prolínají v každém verši. Autor mistrovsky zachycuje vzpomínky na dětství a rodinné vztahy. Jeho slova oslovují čtenáře napříč generacemi a vyvolávají silné emoce. Každý si v nich najde něco osobního a krásného, co ho zasáhne. Více v komentářích.
Komu by se kniha Maminka mohla líbit?
- Milovníci poezie a literárních děl
- Čtenáři hledající emocionální hloubku
- Rodiny s dětmi a vzpomínající na své matky
- Ti, kdo ocení krásu jednoduchých veršů
- Čtenáři, kteří se rádi vracejí k nostalgickým vzpomínkám
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Maminka. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 252 komentářůSouvisející novinky - Maminka (0)
„To, co jsme milovali, milovat budem dál.“
„Co by byl bez vzpomínky náš život? Co by byl? Obláčky z jeho dýmky jsou nejhezčí z mých chvil.“
všech 9 citátů najdete u autoraOcenění knihy (1)
1955 -
Státní cena za literaturu
Kniha Maminka v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 14x |
| v Přečtených | 2 298x |
| ve Čtenářské výzvě | 570x |
| v Doporučených | 122x |
| v Mé knihovně | 388x |
| v Chystám se číst | 221x |
| v Chci si koupit | 62x |
| v dalších seznamech | 30x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Jaroslav Seifert také napsal(a)
| 2004 | Na vlnách TSF |
| 1999 | Všecky krásy světa |
| 1950 | Píseň o Viktorce |
| 1984 | Býti básníkem |
| 1952 | Šel malíř chudě do světa |

77 %
84 %

Knížečku jsem si vybrala do čtenářské výzvy. Druhé vydání s ilustracemi Jiřího Trnky vyšlo v roce 1961, kdy se narodila moje maminka a tak to do sebe všechno tak hezky zapadá, protože i sbírka se jmenuje Maminka. Básně mi nevadí, občas změna přijde vhod. Seifert umí v básních krásně popsat běžný život a lásku k mamince. Mně se asi nejvíce líbila báseň Skleněný džbán.