Malíř pomíjivého světa přehled

Kazuo Ishiguro

Tento román se vrací do Japonska těsně po druhé světové válce. Hlavní postavou a vypravěčem příběhu je malíř Masudži Ono, který dal ve 30. letech svůj talent do služeb japonské militaristické propagandy, a svého nejlepšího žáka dokonce udal na policii jako ideologicky nespolehlivého. Ono se jako mnoho lidí své generace stává náhle společensky nežádoucí osobou a měl by se možná za své minulé činy „omluvit“ sebevraždou, avšak malířova fasáda dlouho nejeví žádné známky trhlin. Náš čtenář jistě ocení pohled do nitra člověka, jenž se lidsky i umělecky propůjčil totalitnímu režimu a přežil jeho pád.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: 2018 , Argo
Originální název: An Artist of the Floating World, 1986

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha "Malíř pomíjivého světa" od Kazua Ishigura zaujala čtenáře svou atmosférou a pomalým tempem vyprávění. Mnozí čtenáři oceňují autorovu schopnost zachytit nuance japonské kultury a psychologii postav. Příběh se soustředí na introspektivní pohled malíře, který se vyrovnává se svou minulostí a odpovědností za válečné události. I když se někteří čtenáři potýkají s pomalým tempem, většina z nich shledává knihu jako hlubokou a podnětnou, plnou otázek o vině a odpuštění.

Jazyk a styl vyprávění jsou vysoce ceněny, přičemž překlad přispívá k celkovému zážitku. Kniha je doporučována pro ty, kteří mají rádi literaturu s důrazem na psychologii a kulturu, ale nemusí oslovit čtenáře hledající akční děj. Ishigurov umělecký přístup a schopnost vyvolat emoce zanechávají silný dojem na většinu čtenářů. Více v komentářích.

Komu by se kniha Malíř pomíjivého světa mohla líbit?

• Čtenáři, kteří mají zájem o japonskou kulturu
  • Milovníci pomalého a atmosférického vyprávění
  • Fanoušci psychologických románů
  • Čtenáři hledající literaturu s hlubokými tématy
  • Obdivovatelé kvalitního překladu a jazykového stylu

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Malíř pomíjivého světa. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

brigita1501
12.11.2025

Někdy je dobré sáhnout po knize i od autora, který nás již některým svým dílem zklamal – nebavilo nás; jako mne nebavila Ishigurova „Klára a slunce“. Ovšem jeho „Malíř pomíjívého světa“ – ten za-účinkoval zcela opačně. Malířovo vzpomínání okamžitě upoutalo pozornost a vyvolalo vír protichůdných dojmů a pocitů. Japonsko v letech své (prozatím) poslední zásadní proměny. Japonsko pozvolna se připodobňující svému přemožiteli. Ve vyprávění postaršího muže, odhalujícího svůj život, především život profesní a společenský, je letmo postižena i tato poválečná proměna jeho rodné země. Vše se obrozuje a povstává z válečných trosek - povstává nové a odlišné. Město, ve kterém po léta žil – nové, odlišné. Čtvrť, do které se chodil bavit - nová, odlišná. Nové a odlišné je též myšlení lidí, zejména nastupující generace. (I starší generace myslí (alespoň navenek) „nově“, tak jak si nová doba žádá.) Mladí mužové poválečného Japonska sní odlišné sny, spějí za odlišnými cíli, jejich sny a cíle nejsou sny a cíli malířova mládí. Co víc - mnozí z nich pokládají jeho sny, jeho cíle za odsouzeníhodné, vlastně pokládají za odsouzeníhodné sny a cíle celé jeho generace. Alespoň ty sny a cíle, které Japonské císařství vyslaly na cestu za imperiálním snem, za snem, za který (nejen) Japonsko zaplatilo cenu příliš vysokou. V nastíněné atmosféře velké změny se „náš“ malíř nevěnuje jen vzpomínání. Vyřizuje záležitost soukromou, sňatek své mladší dcery. V jeho světě, v japonském světě, jde o věc soukromou jen zdánlivě. Hraje tu roli společenské postavení rodiny, minulost otce je propojena s budoucností dcery. Minulost tohoto otce by pro dceru mohla znamenat problém. Jeho práce mu kdysi zajišťovala úctyhodné společenské postavení a společenský respekt, jenže … Jenže nyní je jiná doba.
Minulost otce je odkrývána pozvolna, v pouhých náznacích. Polehoučku se vynořuje obraz jeho profesní minulosti, míra jeho napojení na bývalý režim. Autor si s textem hraje a pozvolné odkrývání minulosti není jediným projevem jeho vypravěčské rozvernosti. Jsou tu skoky v čase – z minulosti nedávné do minulosti dávnější, ještě dávnější a zase zpět … to vše třebas na jedné, na dvou stránkách. Osobně mi časové skoky nepřekážely, spíše mi pomáhaly soustředit. Vrcholným autorovým kouskem je skutečnost, že obraz malíře pomíjivého světa je obrazem malovaným právě malířem pomíjívého světa. Parádní šprým. Nakolik odpovídá obraz malíře malovaný tímto malířem reálné předloze, nakolik se portrétovaný a současně portrétující zkrášlil. Čtenář si musí obraz do jisté míry domalovat sám. Tuhle Ishigurovu knihu alias do-malovánku jsem si užila. A přitom zápasila sama se sebou, emoce, cit pro estetiku, romantiku (Japonsko samurajů, japonský triumf u Cušimy, pád Port Arthuru, … ) se svářily s racionalitou (nelze si hnusit nacistický, bolševický režim a neotřást se nad japonským vojenským režimem v první polovině éry Šówa). Přes zmíněný vnitřní svár se mi nezadařilo zaujmout jednoznačný postoj k „slouhovi“ militantního Japonska, ačkoli se nedomnívám, že průběhu své kariéry želel. „Pokud člověk selže tam, kde jiní ani nemají odvahu či sílu začít, může se za svým životem ohlížet s jistou útěchou, možná dokonce s hlubokým uspokojením.“ A změny japonské společnosti po prohrané válce? Zde odhaluji, jak silně na mne působí idealizovaná podoba Japonska, nasávaná z literatury, z filmů; a mám-li volit mezi samurajem a kovbojem … Ne, tuhle knížku nejde jen tak zavřít a zapomenout.

všech 72 komentářů

Související novinky - Malíř pomíjivého světa (1)

Knižní novinky (27. srpna - 9. září)

27.08.2018

Pokud člověk selže tam, kde jiní nemají ani odvahu či sílu začít, může se za svým životem ohlížet s jistou útěchou, možná dokonce s hlubokým uspokojením.

U Takedy jsem hned v mládí dostal důležitou lekci. Totiž, že vzhlížet k učitelům je sice správné, ale zároveň je důležité si připomínat jejich omylnost. Naučil jsem se nejít slepě s davem, ale pečlivě zvažovat, kam mě vlastně postrkuje. A pokud jsem se vám [svým žákům] někdy snažil něco vštípit, tedy to, abyste se nikdy nenechali ničím vléct.

Ocenění knihy (1)

1986 - Costa Book Awards (Novel)

Kniha Malíř pomíjivého světa v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně166x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi