Máj přehled
Karel Hynek Mácha

Výchozím zněním pro toto vydání Máje je edice Karla Janského v knize Karel Hynek Mácha, Básně a dramatické zlomky z roku 1959. Báseň je vydána s drobnými grafickými úpravami. Svými monotypy báseň doprovodil výtvarník Oldřich Hamera.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Máj. Přihlašte se a napište ho.

Velmi kvalitní, ne pro každého. Jako povinná četba na školách poněkud příliš dramatické, řekněme z mojí osobní zkušenosti.

Nejsem milovníkem K. H. Máchy, nepřesvědčil mě Máj ani Márinka, ale není to nic, co by se nedalo přečíst. Možná s věkem dozraji k hlubšímu pochopení těchto děl a zamiluji si je. Zatím je to pro mě jen dílo, které jsem četla k maturitě a to několikrát, abych porozuměla tomu, co se snaží sdělit.
Náměsíčník, Ztracená koruna a další knižní novinky (48. týden)
24.11.2024
Vychází nové vydání Máje s ilustracemi Míly Fürstové
06.11.2023
Pohřbení andělé, Závěj a další knižní novinky (44. týden)
29.10.2023
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
Ocenění knihy (1)
2004 -
Nejkrásnější české knihy roku
(Bibliofilské tisky – 1. místo)
Kniha Máj v seznamech
v Přečtených | 11 498x |
ve Čtenářské výzvě | 1 823x |
v Mé knihovně | 1 243x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
láska smrt zfilmováno Karel Hynek Mácha maturita romantika čeští básníci poema česká poezie klasická literaturaČást díla
Abelard Heloise |
An den Gräbern der Freunde |
An der Friedhofe |
![]() |
Básně bez nadpisů a zlomky |
Bez nadpisu (1) |
1954 | ![]() |
2012 | ![]() |
1981 | ![]() |
1959 | ![]() |
1930 | ![]() |
Našla jsem knížečku v knihovně po babičce. Ve škole jsme se učili jen část básně. Shodou okolností jsem se synem dělala referát do školy o K.H.M. Romantická duše, zemřel několik dní před svatbou... Také díky tomu se pak ta báseň čte a vnímá jinak...