Magor a jeho doba přehled
Obsažný, střídmě a přitom velice čtivě napsaný životopis jedné z nejvýznamnějších osobností českého kulturního a společenského života druhé poloviny dvacátého století. Přibližuje detailně Jirousův život od dětství v Humpolci, přes studia v Praze, jeho vztahy s českými výtvarníky v šedesátých letech a soužití s rockovou skupinou The Plastic People of the Universe. Především ale popisuje Jirouse jako strůjce unikátní, na státu nezávislé undergroundové kultury i pozdější mnohaleté věznění a následky, jež mu způsobilo. Životopis navíc v širokém záběru zachycuje dobu, v níž I. M. Jirous žil, a jeho vztahy s řadou významných osobností českého veřejného a kulturního života. Vzniklo tak jedinečné historické panorama doby zobrazené skrze Jirousův život. Kniha zaujme nejen zájemce o moderní české výtvarné umění, rockovou hudbu, literaturu a politickou perzekuci u nás v letech sedmdesátých a osmdesátých, ale každého, kdo chce hlouběji pochopit novodobé dějiny a kulturu naší země. Je doprovázena desítkami unikátních fotografií ze života I. M. Jirouse i dalších osobností a jmenným rejstříkem.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Magor a jeho doba. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 63 komentářůSouvisející novinky - Magor a jeho doba (0)
Ocenění knihy (2)
2018 -
Magnesia Litera
(DILIA Litera pro objev roku)
2017 -
Kniha roku Lidových novin
Kniha Magor a jeho doba v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 16x |
| v Přečtených | 250x |
| ve Čtenářské výzvě | 37x |
| v Doporučených | 33x |
| v Mé knihovně | 107x |
| v Chystám se číst | 154x |
| v Chci si koupit | 47x |
| v dalších seznamech | 3x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
kultura normalizace (1969-1989) monografie političtí vězni česká hudba underground Valdice Magnesia LiteraMarek Švehla také napsal(a)
| 2017 | Magor a jeho doba |
| 2019 | Česko na křižovatce |
| 2006 | Nemilosrdné příběhy českých dějin |
| 2021 | Babišistán |

87 %
77 %
Magor a jeho doba

Tahle kniha by měla být povinnou četbou pro všechny. Nám, co pamatujeme, připomene a mladým osvětlí, co byli ti komunisti zač a jak vás zamáčkli jako štěnici, pokud jste nehráli podle jejich not. A Magor podle nich nehrál a tvrdě za to platil. Jen na samém konci jsem se sama sebe ptala, jaký by byl, kdyby se narodil o padesát let později. Přečtěte si to!