Lokýnka ze Smaragdového moře přehled
Brandon Sanderson
Ve světě, kde moře neznamená vodu, ale nekonečné množství kypících, smrtonosných spor, žije jedna zdánlivě obyčejná dívka Lokýnka. Netouží po dobrodružství, uvažuje prakticky a předpokládá, že stráví celý svůj život na pustém ostrově zvaném Skála. Svým naprosto pragmatickým způsobem miluje chlapce Káju, který je však synem místního aristokrata. A právě rozdíl ve společenském postavení a překážky v lásce z něj plynoucí způsobí, že Kája skončí na opačné straně světa v zajetí Čarodějky. Tehdy se všedním životem žijící Lokýnka rozhodne opustit ostrov a vydat se na dlouhou a zakázanou výpravu, jejímž cílem má být Kájova záchrana. Netuší, že při tom změní sebe i svět.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2024 , TalpressOriginální název:
Tress of the Emerald Sea, 2023
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lokýnka ze Smaragdového moře. Přihlašte se a napište ho.

Moje první knížka od tohoto autora. Takový mix fantasy a sci-fi. Ze začátku jsem měla problém se začíst, dokonce jsem myslela, že knihu odložím a nedočtu, ale pak už jsem si na styl psaní a způsob vyprávění zvykla a docela mě to bavilo.
Je to příběh obyčejné holky Lokýnky, která není ničím výrazná a přesto se odvážně vydá na 'moře' aby zachránila svého milého, kterého zajala čarodějka a všichni kromě ní ho považují za mrtvého. Nepřízní osudu však Lokýnka skončí na pirátské lodi s mluvící krysou na rameni obklopená smrtícími sporami.
Konec mi přišel takový moc rychlý vzhledem k tempu, jakým se kniha celou dobu táhla. Jako kdyby autor s dopsáním začal najednou spěchat a některé části vynechal. I tak jsem si ale čtení užila.

Lokýnka je celkom iný príbeh, než na aký sme u Sandersona zvyknutí. Je napísaná veľmi odľahčene a má oveľa bližšie k rozprávke než k fantasy. Musím sa priznať, že prvú polovicu som s knihou trochu bojoval. Ak nerátam prvé kapitoly, mal som pocit, že sa to strašne vlečie. V určitom bode sa to však zlomilo, príbeh nabral spád a druhú polovicu knihy som dočítal za jeden večer. Postava Lokýnky je veľmi dobre napísaná – je rozumná, nohami pevne na zemi, avšak zároveň urobí niekoľko chýb. Druhá polovica knihy sa vyvinula veľmi pútavým smerom a autor ma aj v takomto jednoduchom príbehu dokázal prekvapiť. Tiež sa mi veľmi páčil svet, v ktorom sa príbeh odohrával. Moria plné spór, ktoré po namočení získavajú rôzne schopnosti, predstavujú nesmierne zaujímavý koncept. Záver obsahuje drobné prepojenie žánrov fantasy a sci-fi. Za iných okolností by mi to prekážalo, ale tu mi to v kontexte celej knihy nevadilo. Hoci by možno stálo za diskusiu, či by sa to nedalo spraviť lepšie. Lokýnka rozhodne nie je Sandersonovo najlepšie dielo, ale myslím si, že je to skvelá oddychovka. Odporúčam.
Kniha Lokýnka ze Smaragdového moře v seznamech
v Mé knihovně | 31x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
2012 | ![]() |
2008 | ![]() |
2019 | ![]() |
2006 | ![]() |
2010 | ![]() |
Sandersona čtu pravidelně, a tuhle knížku bych klidně doporučila i starším dětem. Je to skoro pohádka, ale i když jsem četla Archiv bouřné záře, Mistborn apod., tak jsem se u Lokýnky rozhodně nenudila.
Je velice hezky napsaná, i v angličtině se čte krásně.
Jedná se o příběh mladé dívky, která se vydává na nebezpečnou výpravu, aby zachránila chlapce kterého má ráda. Jako všechny Sandersovy světy, i tenhle je jedinečný, co se magického systému týče. Lokýnka postupně prochází proměnou z dívky z izolovaného ostrova na neohroženou pirátku (?) s dobrým srdcem a přáteli.
Příběh je protkaný vtipem, přátelstvím a samozřejmě nečekanými zvraty.
Jak jinak, než že doporučuji.