List od Nimrala a jiné příběhy přehled
J. R. R. Tolkien

Pán prstenů série
Tolkien zasvětil svůj život vytváření Středozemě; kromě Hobita, Pána prstenů a Silmarillionu se k ní váže i řada jiných příběhů. Mezi ně patří i Příhody Toma Bombadila, cyklus básní a písní o této tajemné bytosti. Součástí svazku je ale i několik povídek, které vznikaly vedle středozemského cyklu - Sedlák Jiljí z Oujezda, Kovář z Velké Lesné, List od Nimrala a Tulák Rover.... celý text
Literatura světová Povídky Fantasy
Vydáno: 2008 , ArgoOriginální název:
Tales from the Perilous Realm, 2008
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize List od Nimrala a jiné příběhy. Přihlašte se a napište ho.

Kniha obsahuje čtyři povídky, sbírku básní a docela zajímavou esej. Nejvíc se mi líbili satirický Sedlák Jiljí z Oujezda a pohádkové putování Kováře z Velké Lesné. List od Nimrala také není špatný, jen psí dobrodružství v Tuláku Roverovi je dost natahované a moc mě nebavilo. Sbírka básní není špatná, i přes trochu zavádějící název. Nové vydání knihy (2024) doplňují krásné ilustrace Alana Lee.
Planoucí koruny, Beze strachu a další knižní novinky (43. týden)
20.10.2024
1991 | ![]() |
2007 | ![]() |
2006 | ![]() |
2007 | ![]() |
Upřímně mě nepřestává udivovat mysl a představivost profesora. Zanechal po sobě nespočet příběhů a děl, které do dnešní doby žijí a nepřestávají lidi uchvacovat.
Já vždycky, když se pouštím do nějakého jeho díla přistupuji k tomu s větším respektem než k jiným knihám. Věřím, že styl jeho vyprávění pro hodně lidí už v dnešní době není poutavý, mě však přináší určitý klid a požitek. Tolkien má dar přenést jeho čtenáře do příběhu bez jejich většího zapojení. Má nekonečnou fantazii a smysl pro popis, že u vás se tato vlastnost nemusí ve velké míře vyskytovat.
Příběhy v této knize ukazují lásku Tolkiena ke svým dětem a jeho odhodlání vyprávět jim ty nejvíc podivné a neočekávané příběhy.
Jak už to asi u různorodých příběhů bývá mě osobně některé bavily více jiné méně. Dovolila jsem si také každý zvlášť hodnotit:
Tulák Rover 4
Sedlák Jiljí z Oujezda 3
Příhody Toma Bombadila 5
Kovář z Velké Lesné 4
List od Nimrala 5
Moc děkuji @kosmas.cz za možnost si knihu přečíst a být zase součástí Tolkienova světa.