Svatební košile přehled
Tereza Bartošová
Kriminálka z Příbrami série
< 4. díl
Na svatbě ve středočeských Smolotelích teče víno proudem, nebe rozsvěcuje ohňostroj, svatebčané se veselí. Dokud nezmizí nevěsta. Možná bude něco pravdy na tom, že svatba v máji prý nosí smůlu. Poručík Tomáš Vyskočil a jeho kolega Honza Richter dostávají na starost vyšetřování, které se od začátku jeví docela jednoduše. Jenže v tomhle případu lžou všichni, i ti, co nemusí. A ani na slovo policajta není spoleh.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svatební košile. Přihlašte se a napište ho.

Děj začíná na svatbě Petry a Milana. Všichni se baví a užívají si tuhle krásnou událost. Ovšem jen do té doby, než se Petra ztratí. Milan si myslí, že se jedná o klasickou svatební akci, kdy musí nevěstu najít a vykoupit ji. O to víc je zděšený, když najde mrtvé tělo. Na první pohled se zdá, že je to Petra, ale je tma, navíc ten šok – zkrátka nic není takové, jak vypadá. A v tomto příběhu to platí obzvlášť, nejen v této situaci.
Případ vyšetřují Honza Richter a Tomáš Vyskočil, kteří berou každý předložený důkaz jako konečný. Ani chvíli nepřemýšlí, jestli je to pravda anebo by to mohlo být jinak– prostě důkaz je a tím to pro ně končí. Na mě působili kvůli jejich přístupu tak trochu jako hlupáci, kteří o své práci moc nepřemýšlí. A tak celkově bych řekla, že to tolik nebylo o vyšetřování, ale o dalších okolnostech kolem.
Kniha začíná prologem, který je podle mě dost drsný a trochu jsem se bála, že hned prozradil konec příběhu. Na mě je v knize během krátké doby hodně mrtvých. Děj je zamotaný víc než dost, ale o to víc mě zajímalo rozuzlení. Do všeho byla zapojená také Klára, sestra Petry. Hrozně mě štvala tím, že nikomu neřekla, co se děje a hrála si na hrdinku. Na druhou stranu bylo pochopitelné, že nevěřila policajtům vzhledem k její zkušenostem. Taky mě rozčiloval podle mě laxní přístup Honzy a Tomáše, jak se spokojili s tím, co měli naservírované.
Když to shrnu, i tak je ale za mě kniha velmi čtivá, napínavá a pořád se v ní něco děje. Dokázala mě vtáhnout do děje a vyvolala ve mně spoustu emocí. A přesně takové knihy mě baví. Pokud máte rádi autorčiny knihy, budete s touhle spokojeni.

(SPOILER)
Svatební košile byla horor. Bohužel asi ne takový, jak autorka původně zamýšlela. Na této knize mi vadilo tolik věcí, že nevím, kde začít. Asi to vezmu v bodech, protože jinak se v tom ztratím.
1. Hned na začátku máme poměrně velké množství mrtvol, což vede k hysterickému chování jednotlivých pozůstalých. Jistě, stát se to v běžném životě, budeme hysteričtí všichni. Nicméně, na tak malém prostoru to bylo neúnosné a byla to první chvíle, kdy mi kniha lezla na nervy.
2. Opravdu nemám ráda motiv á la každý má poměr s každým. Proboha proč? Tenhle rádoby napínavý vztahový propletenec působil akorát perverzně.
3. Po přečtení této knihy už v českou policii nebude mít důvěru vůbec nikdo. Samí násilníci a křiváci. Hlavní vyšetřovatelé byli naprosto hloupí a jejich chování ke Kláře bylo neomluvitelné. Alespoň že Vojtěch Popelka to zachránil.
4. Naštvaly mě některé stereotypní výroky. Fakt nemám ráda, když mi někdo tvrdí, že brát drogy je normální. Není! A čekala bych, že policie toto Tereze Hellerové důkladně vysvětlení. Pak autorka přidá větu (z úst policajta), že většina oznámení znásilnění je planý poplach (rozuměj, čtenáři, vymyšlených), aby to pak v závěru žehlila větou, že se znásilnění u nás moc dobře nevyšetřují. Skutečně erudovaný postoj k této problematice.
5. Rozuzlení případu bylo chabé. Autorka vytvořila neskutečně komplikovanou pavučinu, aby řešení nakonec bylo to nejjednodušší možné. Méně je někdy více.
Pozitivně hodnotím čtivost a občasné napětí. Bohužel, tohle mi nesedlo opravdu hodně. Věřím však, že si kniha své čtenáře najde.
Zlost a zkáza, Ztracený syn a další knižní novinky (16. týden)
13.04.2025
Kniha Svatební košile v seznamech
v Mé knihovně | 81x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
2023 | ![]() |
2023 | ![]() |
2024 | ![]() |
2024 | ![]() |
2025 | ![]() |
Ach, kdo chce svatbu na zahradě, kde jako přístavek je bývalá márnice? Kdo tam chce najít mrtvou nevěstu? Kdo stále mlží a nechce říct pravdu? V knížce bylo hodně zmatečných věcí, hodně nevysvětlených věcí, které by si vysvětlení zasloužily. Hodně zbytečných věcí, které by tam nemusely být. Přesto všechno se mi knížka docela, ale jen docela líbila. A to rozuzlení je opravdu chabé, jak už tady někdo psal. Když už si autorka dala tu práci napsat tak propletenou detektivku, mohlo být rozuzlení trochu jako ta třešinka.