Koule přehled

Michael Crichton

V hlubinách vod na dně Tichého oceánu byla objevena evidentně havarovaná kosmická loď. Odkud se vzala? Je nejméně tři sta let stará, a přesto vypadá neporušeně. Proletěla snad na Zemi z budoucnosti černou dírou? Neskrývá ve svých útrobách nějaké nebezpečí? Neměla její posádka sdělit lidské civilizaci nějaký vzkaz z jiného světa? Odpovědi na tyto otázky hledá skupina zkušených vědců vyslaných v největší tajnosti do podmořské stanice v blízkosti lodi. Jejich pozornost neustále přitahuje záhadná koule, kterou v ní naleznou. Poté, kdy se do ní asi na tři hodiny dostane matematický zázrak Harry, začnou se všude kolem nich dít prapodivné věci. Cosi neznámého s nimi pomocí počítačového kódu začne komunikovat, přibývá napjatých situací, kdy přirozenou zvědavost střídají stavy hluboké úzkosti, hrdinové expedice se stále častěji ocitají na hranici mezi životem a smrtí. Jakou moc v sobě ta koule skrývá? Mají šanci přežít? Příběh plný napětí přináší i řadu typicky crichtonovských otázek o odpovědnosti jednání. Koule je svým způsobem moderním podobenstvím o sisyfovském údělu člověka usilujícího o zachování svého člověčenství.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 1998 , Cinemax
Originální název: Sphere, 1987

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha 'Koule' od Michaela Crichtona vzbudila mezi čtenáři silné emoce. Mnozí chválí napínavý děj a tajemnou atmosféru podmořské stanice. Čtenáři oceňují autorovu schopnost kombinovat sci-fi s psychologickými prvky. I když někteří vyjadřují drobné výhrady k závěru, většina se shoduje na tom, že kniha je fascinující a podněcuje k zamyšlení. Crichtonův styl psaní a schopnost vyprávět příběh poutavě zanechává silný dojem na všechny, kteří se do jeho světa ponoří. Více v komentářích.

Komu by se kniha Koule mohla líbit?

• Fanoušci napínavých sci-fi příběhů
  • Čtenáři, kteří mají rádi psychologické prvky v literatuře
  • Milovníci tajemství a záhad
  • Ti, kdo preferují literární předlohy před filmovými adaptacemi
  • Čtenáři hledající hlubší myšlenky v příběhu

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Koule. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

marta2081
23.11.2025

Moje první kniha od Crichtona, první půlka knihy mě moc bavila, ovšem posledních 100 stran bylo utrpení. Chci si ještě pustit film nicméně s knížkou jsem šlápla vedle.

všech 85 komentářů

Související novinky - Koule (0)

Zfilmováno

Koule (1998)

Kniha Koule v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně232x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Michael Crichton také napsal(a)

Michael Crichton
americká, 1942 - 2008