Konec sezóny na koupališti Úštěk přehled
Veronika Bendová
Dvanáct povídek o hrdinech druhého plánu Je sama s děckem a pak spolu stráví „byzantské“ Vánoce na jednu noc. On sedí v autě na vyhřívaném sedadle a cítí se jako Job na hromadě popela. Pašije v salonku u Šoupalů se zvrhnou v hemžení postaviček. Rozhovor o „láskách, které vydržely“ končí reportem z postelových bojišť. Porouchá se auto, zvrtne se život a člověk marně hledá, kde by spočinul. Dávno se setmělo a na vchodu Parkhotelu Nebesa visí nápis „Zavřeno“. Povídkový soubor zaujme nejen čtivě a uvěřitelně vykreslenými postavami, ale i precizním stylem. Pozornému čtenáři neujde, že jednotlivé povídky si pomocí drobných opakujících se motivů navzájem nenápadně podávají ruce. Svorníkem díla tak není jen cyklický čas, rafinované souvislosti, ale třeba i postavy, které jsme na stránkách zahlédli jen letmo či vůbec. Ten občasný pocit je možná univerzální. Jsme ve svých životech hlavními hrdiny, nebo jen komparzisty? Sezóna končí (je jedno jaká) a dveře (je jedno které) se pomalu zavírají. Tak toto je vše? Ale naráz, bez varování, do nás „přes rozmrzelou únavu pronikne zlatý šíp vědomí, že tohle je přeci jen štěstí“.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Konec sezóny na koupališti Úštěk. Přihlašte se a napište ho.
Vyzrálé a citlivé povídkové texty. Ač jsou řazeny každý k jednomu z měsíců roku, pro zvláštní teskně studivou atmosféru, křehkost a subtilnost citových vazeb, hlubinnou a niternou samotu, jež však nezůstane čnít bez naděje, se mi výborně osvědčily jako vánoční četba.
Autorka myslím od Vytěženého kraje pokročila o notný kus vpřed, pokud jde o míru prožitosti tvorby, mistrnost psychologie postav i situace a vlastně i pokud jde o sloh, jakkoli nesdílím nadšení některých čtenářů a kritiků, že je tento její nový soubor povídek stylisticky svrchovaným dílem. Snad patří v naší současné próze k nadprůměru, ale zejména v přímých řečech zůstalo dost různých nepřirozeností.
Oceňuji situování většiny próz do míst na periferii: severní Čechy (Středohoří), západní Čechy (Ašsko), Hořicko, Velvarsko. Shodou okolností většinu těch dějišť vcelku dobře znám, takže se mi to vykreslilo zřetelněji.
Působivé je i propojení s minulostí, de facto dějinností, tu bližší (pandemie), tu vzdálenější (mj. odsun Němců), které je zcela integrálně, nenásilně a přesvědčivě vklíněno do textů, promítá se do aktuálních reflexí i emocí postav, aniž by to bylo rušivé či umělé. V tom možná spatřuji největší přínos a sílu této znamenité povídkové knihy.
Povídky obvykle moc nevyhledávám, ale toto mi velmi sedlo. Dvanáct povídek jako je dvanáct měsíců v roce. Každá z nich ten svůj měsíc něčím reprezentovala a musím říct, že Veronice Bendové se to podařilo výborně. Každá měla svého hrdinu, svůj příběh, svou atmosféru a současně to tak krásně pasovalo k sobě. Jako celý rok. Krásný zážitek. Obzvláště teď na konci roku.
Oheň v těle, Hlubiny a další knižní novinky (42. týden)
13.10.2024
Kniha Konec sezóny na koupališti Úštěk v seznamech
v Mé knihovně | 30x |
české povídkyAutorovy další knížky
2019 | Vytěženej kraj |
2012 | Nonstop Eufrat |
2024 | Konec sezóny na koupališti Úštěk |
Konec sezóny na koupališti Úštěk čtenáře asi nejvíc potěší svou čtivostí a uvěřitelností.
Všední problémy, myšlenky, ty dobré, i ty zlé. Které se můžou objevit v hlavě každého z nás. Častokrát zakončené nečekaným uvědoměním, které ve vás možná stejně jako ve mně zanechá mnoho pocitů.
Člověčinka na každé jedné stránce. To mě fakt bavilo.