Konec sezóny na koupališti Úštěk přehled

Veronika Bendová

Dvanáct povídek o hrdinech druhého plánu. Je sama s děckem a pak spolu stráví „byzantské“ Vánoce na jednu noc. On sedí v autě na vyhřívaném sedadle a cítí se jako Job na hromadě popela. Pašije v salonku u Šoupalů se zvrhnou v hemžení postaviček. Rozhovor o „láskách, které vydržely“ končí reportem z postelových bojišť. Porouchá se auto, zvrtne se život a člověk marně hledá, kde by spočinul. Dávno se setmělo a na vchodu Parkhotelu Nebesa visí nápis „Zavřeno“. Povídkový soubor zaujme nejen čtivě a uvěřitelně vykreslenými postavami, ale i precizním stylem. Pozornému čtenáři neujde, že jednotlivé povídky si pomocí drobných opakujících se motivů navzájem nenápadně podávají ruce. Svorníkem díla tak není jen cyklický čas, rafinované souvislosti, ale třeba i postavy, které jsme na stránkách zahlédli jen letmo či vůbec. Ten občasný pocit je možná univerzální. Jsme ve svých životech hlavními hrdiny, nebo jen komparzisty? Sezóna končí (je jedno jaká) a dveře (je jedno které) se pomalu zavírají. Tak toto je vše? Ale naráz, bez varování, do nás „přes rozmrzelou únavu pronikne zlatý šíp vědomí, že tohle je přeci jen štěstí“.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Konec sezóny na koupališti Úštěk. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Mošna
12.02.2026

Narozdíl od kolegy "lose" já cílovka asi jsem. A téma povídek bych nazval spíše "život". Ten samozřejmě obsahuje mateřství a křesťanské prvky. Vždyť na každé větší dědině je kostel a bez mateřství bychom tady nebyli :). Ale není to jen tohle.
V podstatě nemám rád povídkové knížky. A zvláště ne sebrané povídky různých autorů. Ne že bych je nepřečetl (na dovolené, ve vlaku a pod.), ale nic moc ve mne nezanechávají a nepamatuji si je. Tato knížka je jiná. Napsaná jednou autorkou, tedy stylově sjednocená. Žádné velké děje a příběhy, ale opravdu obyčejný život obyčejných lidí. Ti také neprožívají každý den velká dramata hodná zaznamenání. Jen spoustu drobných radostí i starostí.
Pomáhá mi určitě i to, že jsem dokázal postavy povídek chápat. Jejich pohnutky a tím i konání. Nemusím s ním souhlasit, ale chápat ho mohu. A možná to chce už mít něco prožito, aby člověk nebyl tak radikální v úsudcích a zamyslel se nad těmi činy různých postav z obou stran.
Prostě moc milá a příjemná knížka. Díky.

všech 20 komentářů

Související novinky - Konec sezóny na koupališti Úštěk (1)

Oheň v těle, Hlubiny a další knižní novinky (42. týden)

13.10.2024

Kniha Konec sezóny na koupališti Úštěk v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně35x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi