Konec civilisace přehled

Aldous Huxley

Obálka knihy Konec civilisace

Snad nejznámější kniha anglického autora a filosofa. Jedna z nejpozoruhodnějších knih science fiction tohoto století, jejíž děj se ve větších či menších detailech realizoval. Neveselé podobenství o civilizaci, která se pokusila hrát si na Boha a přetvořit k obrazu svému nejen přírodu, ale i lidskou duši. Ač napsaná v roce 1932, je stále aktuální i v době, kdy se klonování živých tvorů stává skutečností.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 1933 , Leopold Mazáč
Originální název: Brave New World, 1932

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha "Konec civilizace" od Aldouse Huxleyho je mrazivým pohledem na dystopickou budoucnost. Příběh zobrazuje svět, kde lidé jsou predestinováni a manipulováni od narození. Všechny hodnoty jako láska a svoboda jsou nahrazeny povrchním štěstím a konzumerismem. Huxley mistrně zachycuje, jak se lidstvo vzdává svých práv ve prospěch pohodlí a zábavy. Tato vize je stále aktuální a vyvolává otázky o naší současné společnosti a jejích hodnotách.

Kniha je nejen literárním dílem, ale také varováním před nebezpečím, které přináší ztráta individuality a svobody. Huxleyho styl je provokativní a nutí čtenáře zamyslet se nad tím, jak daleko jsme ochotni zajít pro pohodlí. I po téměř sto letech od svého vzniku zůstává jeho poselství silné a relevantní. Více v komentářích.

Komu by se kniha Konec civilisace mohla líbit?

• Čtenáři dystopických románů
  • Milovníci klasické literatury
  • Ti, kdo se zajímají o společenskou kritiku
  • Fanoušci sci-fi a filozofických úvah
  • Studující etiku a morálku v moderní společnosti

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Konec civilisace. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

dzejkbeltygros
předevčírem

Čtu a říkám si, jestli tohle už nezačíná být realita...? Je to jako by někdo popisoval hodně zvláštní sen.

V půlce - krize, nesourodé informace a přestávalo mě bavit číst dál, ale nejsem typ čtenáře, který by nějakou knihu odložil a nedočetl. Prostě zatnu zuby a čekám, co bude dál. Vždycky se to může otočit.

Jaké by to bylo žít ve světě drog a iluzí? Tady jsme to zjistili, zažít to nechceme. A děkujme našim předkům, jakou zemi pro nás připravili, hlavně tu svobodu, kterou máme. Nenechme se o ni připravit. Mějme se na pozoru, ať se příběh téhle knihy nestane realitou.

A komu to taky připomínalo Demolition man? Nevím proč, asi jak ho tam nechávali zamrazit a svět už byl hodně pokročilý a jiný, podobně jako v téhle knize.

všech 302 komentářů

Související novinky - Konec civilisace (1)

Knižní novinky (43. týden)

18.10.2020

Jednou z hlavních funkcí přítele spočívá v tom, aby snášel (v mírnější a symbolické formě) tresty, které bychom rádi uvalili na své nepřátele, avšak nemůžeme.

Petrklíč a krajina mají jednu velkou chybu: jsou zadarmo. Láska k přírodě nezaměstná žádnou továrnu. Proto bylo rozhodnuto, že se láska k přírodě odstraní, nikoli však sklon používat dopravních prostředků. (…) Predestinujeme masy k odporu vůči přírodě, avšak zároveň je uzpůsobíme tak, aby našly zalíbení ve všech sportech v přírodě. Přitom dbáme, aby každý sport vyžadoval složité nářadí. Takže teď nejen používají dopravních prostředků, ale jsou také spotřebiteli průmyslového zboží.

všech 5 citátů najdete u autora

Kniha Konec civilisace v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených2 632x
v Mé knihovně631x
v Chystám se číst1 354x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi