Kôň na poschodí, slepec vo Vrábľoch přehled
Autor v knihe (súčasťou ktorej je aj kratšia novela Extrémna osamelosť) si zvolil silnú, expresívnu tému – problém matkovraždy, aby paradoxne mohol jemne a citlivo ukázať nejednoznačnosť ľudských motivácií a činov.
Novely
Literatura slovenská
Vydáno:
2005
Petit Press
Originální název: Kôň na poschodí, slepec vo Vrábľoch, 1989
Originální název: Kôň na poschodí, slepec vo Vrábľoch, 1989
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kôň na poschodí, slepec vo Vrábľoch. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 5 komentářůSouvisející novinky - Kôň na poschodí, slepec vo Vrábľoch (0)
Kniha Kôň na poschodí, slepec vo Vrábľoch v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Přečtených | 43x |
| ve Čtenářské výzvě | 1x |
| v Mé knihovně | 24x |
| v Chystám se číst | 4x |
| v Chci si koupit | 2x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
rodinné vztahyPavel Vilikovský také napsal(a)
| 2014 | Letmý sneh |
| 2005 | Kôň na poschodí, slepec vo Vrábľoch |
| 1988 | Lampa s růžovým stínidlem |
| 1995 | Miesto v príbehu |
| 2013 | Pes na cestě |

77 %
100 %
47 %
Kôň na poschodí, slepec vo Vrábľoch
(SPOILER) Vilikovský je typickým predstaviteľom modernosti. Je rovnako ako i moderné umenie prekvapivý, až šokujúci a zároveň odporný. Na jednej strane vás očarí sviežou formou písania, nápaditým opisom fádnej situácie na autobusovej stanici vo Vrábľoch, kde, budem parafrázovať, "mladé dievča skrývajúce sa pred nezhmotneným dažďom vidí v autobusoch všetkých mňou ale chcela by vidieť radšej seby", a vzápätí vykoná ten najhnusnejší zločin s nesmiernou ľahostajnosťou, čo je však horšie ako by ho spáchal chladnokrvne.
Zároveň treba dodať, že poviedka žiadny dej nemá, nejde v nej o nič, je len umne, občas šikovne a inokedy nudne spísanými myšlienkami a spomienkami.
Po tejto knihe som siahol pretože o nej básnili v podcaste Knižnej Revue Mila Haugová a Peter Darovec ako o jednej z troch slovenských najlepších kníh všetkých čias, ktoré by si chceli zobrať na opustený ostrov. Ale nemalo ma to prekvapiť, keď popri Vilikovskom je v zozname top diel aj Peter Pišťanek.