Kocour, který zachraňoval knihy přehled
Sósuke Nacukawa

Japonský bestseller číslo 1 přináší oslavu knih, koček a lidí, kteří je milují. Středoškolák Rintaró Nacuki, zanícený knihomol, se chystá zavřít knihkupectví-antikvariát, které zdědil po svém milovaném dědečkovi. V tu chvíli se v něm však objeví mluvící kocour s neobvyklou prosbou. Žádá od Rintaróa, aby mu pomohl zachránit knihy. Svět je plný osamělých knih, které zůstaly nepřečtené a nemilované, a kocour a Rintaró je musí osvobodit od majitelů, kteří je zanedbávají. Neobvyklá dvojice se vydává na úžasnou cestu a podniká společně tři výpravy do imaginárního světa, během nichž vstupuje do různých bludišť, aby knihy osvobodila. Na svých cestách se kocouří zachránce a Rintaró setkávají s mužem, který nechává své knihy hynout na poličce, s nevědomým mučitelem knih, který rozstříhává stránky knih na útržky, aby lidem pomohl s rychlým čtením, nebo s vydavatelským dronem, který chce vytvářet pouze bestsellery. Jejich dobrodružství vyvrcholí posledním, nezapomenutelným úkolem – závěrečné bludiště, které na Rintaróa čeká, ho zavede do říše, kam se odváží vstoupit jen ti nejudatnější… Strhující příběh o knihách, první lásce, fantazii a neobvyklém přátelství mladého chlapce s mluvícím Kocourem, který zachránil knihy je příběhem pro ty, pro které jsou knihy mnohem víc než slova na papíře.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2022 , ProstorOriginální název:
本を守ろうとする猫の話 (Hon wo mamoró to suru neko no hanaši), 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kocour, který zachraňoval knihy. Přihlašte se a napište ho.

Kdo má rád knihy japonských autorů, nebude zklamán. Za mě příjemné čtení plné fantazie a ponaučení.

Celkově mám ráda knihy od japonských autorů, liší se stylem psaní a často se za jejich příběhy skrývá i motivační nebo poučné sdělení čehož jsem se dočkala i zde.
Čekala jsem, že půjde o pohádku a v jistých aspektech tomu tak i bylo, ale rozhodně si nemyslím, že by ji měly číst jen děti. Opravdu se jedná o příběh pro lidi každého věku a to, jak autor příběh napsal bylo i poučné. Neměli bychom zapomínat proč vlastně čteme.
Neuvěřitelně se mi líbila myšlenka kocoura coby průvodce a jako milovníka koček musím uznat, že jsem si ho hned oblíbila. Dobrodružství o záchraně knih a popostrčení Rintaró aby se neuzavíral do sebe mě překvapila. V každém labyrintu se objeví lidé, kteří mají knihy rádi úplně jinak a tak se k tomu i staví. Argumenty Rintaró byly víc než přesvědčivé a občas jsem i já přemýšlela nad odpověďmi.
Provedení obálky naprosto vystihuje příběh. Kniha, která nejen že je psaná srozumitelně a tak přirozeně, ale vlastně předává čtenářům spoustu důvodu proč knihy číst. Nechyběla zde ani trocha toho humoru. Ačkoliv se mi celý příběh hodně líbil, tak mi zde občas chyběl nějaký významnější zvrat nebo chvilka napětí, který by mě ještě víc pohltil. Celý příběh plyne klidně a nenásilně a trocha té akce by určitě neuškodila, ale na druhou stranu působila o to kouzelněji. Ještě jsem nebyla tak příjemně vyrelaxovaná po dočtení knihy. Věřím, že po celý čas jsem měla úsměv na tváři.
Rozhodně doporučuji všem, kdo si chce odpočinout u milé knihy. Jsem moc ráda, že tenhle krásný příběh má místo v mé knihovně a proto hodnotím 85%.
,,V knihách je síla.,,
Pokud se ještě setkáme, Aristokrat a další knižní novinky (49. týden)
04.12.2022
Vychází Vypravěč, Magie havranů a další knižní novinky (41. týden)
09.10.2022
„Čistě jen hltáním knih si, chlapče, obzory nerozšíříš. Ať už si do hlavy uložíš vědomostí, kolik chceš, dokud si je všechny nepromyslíš vlastní hlavou a neoběháš vlastníma nohama, budou to jen prázdné vypůjčené příběhy.“
„Nic proti příjemným knihám. Pokud bys ale lezl na hory jen po příjemných stezkách, zůstane pro tebe výběr krajin, které bys mohl vidět, jen velmi omezený. Hoře nemůžeš dávat za vinu, že je cesta na vrchol příkrá. Ke krásám výstupu patří i to, že cestou vzhůru funíš při každém kroku námahou.“
„Síla a moc knížek je právě v tom, že nás dovedou naučit, ať se staráme o ostatní. A že dokážou spoustě lidí dodat odvahu a podpořit je.“
Kniha Kocour, který zachraňoval knihy v seznamech
v Mé knihovně | 161x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Pěkný příběh s trochou fantastiky o knihách a lidech. Rintaró postupně získává sebevědomí a odvahu. Každý labyrint ukazuje různé přístupy ke knížkám v moderní době. Je to vlastně i kritika takového uvažování. Rintaró ztělesňuje jiný směr myšlení. Kde je hlavní láska ke knihám a k tomu, co dávají lidem.
Za poslední roky se u nás objevuje více knih japonských autorů za, což jsem vděčná. Protože dokáží i do krátkého příběhu vložit nějaký ten podnět k zamyšlení. A celkově jejich náhled na věci je trochu jiný, než jsme zvyklý u evropské či americké tvorby.