Katastrofy: Příběhy českých tragédií přehled

Obálka knihy Katastrofy: Příběhy českých tragédií
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/554352/bmid_katastrofy-pribehy-ceskych-tragedii.png 4.0 18 18

Příběhy tragédií, které poznamenaly naše dějiny Kniha Katastrofy: Příběhy českých tragédií přináší příběhy smutných okamžiků, které se odehrály na území dnešního Česka, včetně výbuchů, železničních neštěstí a přírodních katastrof. Některé z těchto tragédií se staly součástí národní paměti, jiné zůstaly opomíjené, ale stále si zaslouží být připomenuty. Autorka mimo jiné zkoumá, jak o těchto tragédiích informoval dobový tisk a jak se způsoby informování měnily podle historických a politických okolností.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Katastrofy: Příběhy českých tragédií. Přihlašte se a napište ho.

Zetuška
03.07.2025 3 z 5

Stručné dílko, nevím podle čeho byly vybírány jednotlivé události, protože to vypadá na sled bez času, náhod a druhu. Nebyly !vůbec! zmíněny ničivé povodně ani třeba jedna, namátkou např. 1997, 2002, 2010, nezmíněno tornádo na Moravě 2021, Nažidla 2003 apod...zato, třeba vícekrát doly, výbuchy, vlaky. Buď chtělo dát knize větší rozsah, nebo celky např. způsobení katastrof z příčin přírodní, lidských, popř. rozčlenit tématicky požáry, havárie... Překvapilo mě zařazení Bečvy, událost, která ani není ještě dokončená, jak uvedeno v knize samotné. Čteny lepší knížky na dané téma, případně více infa o neštěstích samotných je dostupné na další zdrojích. Katastrofy, které mě byly neznámé: byl výbuch v Třinci, zřícení na Poříči, sebevražda. To je asi vše, k tomuto lidsky smutnému čtení, za 3***

PS. perlička, výbuch v Bolevci(Plzeň), je v beletrizované formě, kde zasáhne do osudů tady -https://www.databazeknih.cz/knihy/holubi-dum-556331

sarka9488
15.05.2025 5 z 5

Velmi dobře zpracované tragédie. Přehledné, se spoustou fotek, nemohu knize nic vytknout.
Já si nejvíc "užila" železniční tragédie a také kapitolu o protržené přehradě u Tanvaldu.
Tohle dílo si rozhodně zaslouží mít své místo v domácí knihovničce.

Fila09
17.04.2025 4.5 z 5

Mně se kniha líbila. Každá katastrofa je zde popsána detailně od začátku do konce, co se stalo, včetně důsledků a soudních řízení. Jsou tam také ukázky, jak se v té době k dané události vyjadřoval tisk nebo i lidé, kteří událost zažili. Někdy je dokonce popsána situace téměř minutu po minutě se událo. Půl hvězdičky strhávám za malý rozsah; klidně bych ocenila, kdyby kniha měla minimálně 400 stran.

Zkažená říše, Nektar a další knižní novinky (11. týden)

09.03.2025

Kniha Katastrofy: Příběhy českých tragédií v seznamech

v Mé knihovně4x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)