Jim Dandy přehled

William Saroyan

Jim Dandy aneb život tlouštíka, jedna z nejoblíbenějších knih Williama Saroyana. Autor se táže po smyslu lidské existence; dospívá nakonec k závěru, že "tento svět je dům a my jsme šťastní nájemníci", kteréžto poselství nepozbývá aktuálnosti ani dnes.

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: 2000 , Eminent
Originální název: Jim Dandy: Fat Man in a Famine, 1947

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jim Dandy. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

mgeisselreiter
06.08.2012

Drama je opravdu hodně šílené. Moje první setkání se Saroyanem mě dost zaskočilo. Dle mého mínění to nemá ani hlavu, ani patu, respektive to nechápu, je to plácání hloupostí a mouder dohromady, co autorovi přišlo na mysl. Odborní kritici to jistě vidí jinak, ale já si nemohu pomoct. Vidět toto v divadle, bylo by to asi úplně šílené.
Každopádně se zde dají najít sem tam nějaké zajímavé pasáže:
Co vlastně dělaj ty senátoři? Brzdí parlamentní jednání a usilujou o znovuzvolení a pak jdou domů a umřou si, tak nějak bych to viděl. (str. 72)
Žádné víno nechutná sladčeji než to, které nám podají v pravý čas. (str. 90)
Déšť pláče proto, aby rostlo obilí, a všichni měli chleba. Déšť pláče, aby zrály hrozny, a všichni měli víno. Déšť pláče proto, aby rostly květiny, a všichni se mohli kochat krásou. Déšť pláče, aby na ulicích nebylo tolik marastu. (str. 134)
Přečetl jsem za 2 dny a dávám asi tak 40%. 6.8.12.

všech 2 komentářů

Související novinky - Jim Dandy (0)

Kniha Jim Dandy v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně27x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi