Ještě jsem to já přehled

Lisa Genova

Alice Howlandová je hrdá na to, co v životě dokázala. Ačkoli jí bude teprve padesát, je uznávanou profesorkou kognitivní psychologie na Harvardu a světově proslulou odbornicí v oboru psycholingvistiky, má tři dospělé děti a úspěšného manžela, také známého vědce. Zničehonic se však u ní začne projevovat nezvyklá zapomnětlivost a chvilkové ztráty orientace a do jejího života vstoupí tragická diagnóza časné formy Alzheimerovy choroby. Nevyhnutelné příznaky počínající demence ji pomalu připravují o osobnost a dříve tak nezávislá a ambiciózní Alice se učí žít pro přítomnou chvíli. Zatímco dřív stavěla na první místo akademickou kariéru, je najednou nucena přehodnotit nejen svůj vztah s manželem a očekávání týkající se budoucnosti jejích dětí, ale i své představy o tom, kdo je a jaké je její místo v tomhle světě.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: 2009 , Práh
Originální název: Still Alice, 2007

Co říkají o knize uživatelé?

Tento román se zaměřuje na profesorku kognitivní psychologie, Alici Howlandovou, která se potýká s Alzheimerovou chorobou. Příběh je silný a emocionálně náročný, přičemž autorka dokáže citlivě zachytit vnitřní svět postavy, jež se postupně vytrácí. Čtení vyvolává hluboké úvahy o hodnotě života a síle lidských vztahů. Alicein příběh je srdcervoucí, ale také inspirující, neboť ukazuje, jak lze najít smysl i v těžkých chvílích. Více v komentářích.

Komu by se kniha Ještě jsem to já mohla líbit?

• Čtenáři hledající emocionální a hluboké příběhy
  • Ti, kteří se zajímají o psychologii a Alzheimerovu chorobu
  • Milovníci literatury s těžkými tématy
  • Osoby, které procházejí obdobím ztráty blízkých

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ještě jsem to já. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Terusha003
04.10.2025

Film jsem zatím neviděla. Příběh mě vzal za srdce, až mi bylo Alice líto. Bohužel, i takový je život.

všech 188 komentářů

Související novinky - Ještě jsem to já (1)

Připravované knižní novinky (20. - 26. 4.)

19.04.2015

Kniha Ještě jsem to já v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně238x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi