Jak ztratit Zemi přehled
Už dlouho víme, co se s naší planetou děje. Toto je příběh o tom, proč nic neděláme.Během osmdesátých let hrstka vědců a politiků riskovala vlastní kariéry, aby v zoufalství varovali před hrozbou, kterou na sebe svět přivolává rostoucí spotřebou fosilních paliv. Jejich snaha měla kromě vzniku mezinárodních panelů a prvních pokusů o globální spolupráci na snížení uhlíkových emisí ještě jeden paradoxní důsledek: koordinovaný lobbing těžařských a energetických společností, které popírají účast lidské civilizace na klimatických změnách. Co v osmdesátých letech znělo jako jasný úkol, to se posléze proměnilo v ideologické bojiště, na němž má vědecký fakt stejnou váhu jako politický názor.Kniha Jak ztratit Zemi reportážně mapuje, jak vznikl vědecký konsenzus ohledně dopadu lidské aktivity na klima a jak tragický osud měla následná politická řešení. Kniha sice líčí historický vývoj — je však zásadní především pro ten budoucí.... celý text
Originální název: Losing Earth: A Recent History, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jak ztratit Zemi. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 6 komentářůSouvisející novinky - Jak ztratit Zemi (1)
Knižní novinky (40. týden)
27.09.2020
Kniha Jak ztratit Zemi v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Přečtených | 24x |
| v dalších seznamech | 5x |

91 %
75 %
Jak ztratit Zemi
V kontextu sílících antigreendealových nálad v celé Evropě, velmi důležité čtení pro ty, co chtějí pochopit, proč tomu tak je.
Kniha Jak ztratit Zemi, s podtitulem Dějiny včerejška (v originále Losing Earth: A Recent History) amerického spisovatele a novináře Nathaniela Riche je zásadní historickou reportáží z jednání vědců, politiků a fosilních lobby. Je o tom, jak lidstvo v kritickém desetiletí 1979 až 1989 promarnilo reálnou šanci zásadně ovlivnit dopady klimatické změny.
Rich v knize skvěle zachycuje proces, při kterém se vědecký konsenzus proměnil v ideologii, což vedlo k paralýze politických rozhodnutí a triumfu lobbingu fosilních paliv. Ukazuje, jak zásadní jsou v otázce změny klimatu politická rozhodnutí ale také to, že závazek nutně neznamená jeho splnění.
Rich v této knize přináší zásadní, myšlenkově provokativní čtení, které zanechává hořký pocit ze selhání politické vůle v době, kdy bylo možné jednat a opatření by nestála tolik jako teď. Fakta uvedená v této knize a současná situace jsou dokladem toho, jak vědci ve zmiňované době byli přesní.
Tuhle knihu vidím jako zásadní pro pochopení neúspěšnosti současných snah o patřičná opatření a sílícího odporu proti nim ve většině zemí. I v této knize je naznačeno, že problémem není jen fosilní lobbing, ale také desetiletí honby za zvyšující se ekonomickou prosperitou počítanou pomocí HDP. Teprve letos v květnu byla při OSN ustavena skupina, která řeší nový možný ukazatel, který bude reflektovat i ekologický a sociální aspekt prosperity.
V recenzích je pak odkaz na delší tex odemne.