Jak ulovit malou štiku přehled

Jak ulovit malou štiku
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531369/bmid_jak-ulovit-malou-stiku-65bfa777520af.jpg 4 92 92

Jak ulovit malou štiku je jazykově vybroušený, mnohovrstevnatý román. Skrývá v sobě příběh s detektivní zápletkou, okořeněný kousavým humorem, magickým realismem a finskolaponskou mytologií, ale také milostné drama i nemilosrdnou kritiku současného životního stylu s negativním dopadem na životní prostředí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Host

Pienen hauen pyydystys, 2019

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jak ulovit malou štiku. Přihlašte se a napište ho.

Hromburác
16.02.2025 5 z 5

Skutečný magický realismus v knihách je stále nedostatkové zboží, aspoň mi to tak připadá. O to větší radost mám z každého takového příběhu, který se mi podaří najít. Ztotožňuji se s jedním ze zdejších komentářů, že to není ani tak magický realismus, ale realistické magično. Postavy jsou svérázné, ale sympatické (mé srdce nicméně patří policistce), folklor a mytologie zajímavé i děsivé, humor skvěle funguje. Jsem moc ráda, že jsem tuhle malou štiku z bažinaté tůně nezajímavé literatury vylovila.

Apo73
30.01.2025 5 z 5

Velmi příjemná literární směska humoru, tajemna a současných laponských reálií. Myslím, že pokud se na titulní straně mluví o magickém realismu, tak autor této knihy jde ještě dál. Je to realistické magično. Mýty, nadpřirozené postavy v podobě různých těžko představitelných tvorů se tu mísí s personifikovanými nemocemi, které se procházejí po náměstí, mrtví jsou zcela přirozenou součástí světa živých a opačně, když potřebujeme s něčím pomoci, musíme navštívit Huhňavého Oliho, který je už ale dávno mrtvý a ten nám možná pomůže. Tato naprostá samozřejmost souběhu tří různých světů (současnost, svět mrtvých a svět přírodních mýtů) je napsána tak, že působí nejen nenuceně, ale i jako něco přirozeného. Tyto střety světů jsou jedním ze zdrojů humoru, ale zároveň se s nimi nakládá jakoby "po indiánsku" - vše je přirozené, vše je součást všeho i nás a my toho všeho, prostupuje to námi a my s tím vším musíme umět pracovat. Ono to podle mě v životě tak je, jen jsme v naší racionální civilizaci ty dva světy, co nejsou současný realismus, prostě potlačili. A tady pan Karila to jenom znovu otevřel a nastavil tak, jak to podle mne má být.
Nápad detektivní linky, tedy policistky, která do tohoto místa děje přijíždí vyšetřit vraždu, je umná spojka mezi všemi světy, zároveň permanentním zrcadlem těchto světů.
Tedy - moc se mi to líbilo, není to bezuzdné veselí, kde je možné všechno a my se tím bavíme, je to chytrý humor vycházející z reflexe toho, že to všechno tak JE. Skvěle!

Krabat13
21.01.2025 4.5 z 5

Rozhodně to nebude čtení pro každého. :) Mix magického realismu lidových pověstí, exotického laponského prostředí uzavřené vesnice, kam přijíždí detektivka zvenčí (a diví se, když ji na zadní sedadlo usedne rarach), posmutnělé romance, coming-of-age příběhu, to vše okořeněné specifickým humorem. Mně to sedlo hodně.

Autor zručně splétá jednotlivé linky, flashbacky pomáhají držet čtenáře v napětí a závěrečný twist trochu mravokárný, ale pro tu kouzelnou náladu to lze odpustit. Čechovova zbraň ve formě starosty a démonky využita moc hezky, i když některé prvky (viz ten zmíněný rarach) jsou tam jen pro atmosféru.

Tiché hlasy, Královský život a další knižní novinky (10. týden)

03.03.2024

Kniha Jak ulovit malou štiku v seznamech

v Mé knihovně65x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)

Autorovy knížky

Juhani Karila