Jádro Slunce přehled

Johanna Sinisalo

Finsko, 21. století. Upadající západní společnost se přetvoří v autokratickou republiku, v níž jsou ženy děleny na dvě kategorie: ženy-eloje jsou krásné a hloupé, vyšlechtěné k absolutní poslušnosti manželovi. Ženy-morlok (zmetek) nevynikají krásou, ale jsou bohužel inteligentní a nepoddajné. V téhle zemi mají být všichni šťastní, a proto je třeba zamezit veškerým konfliktům. Mužskému dominantnímu pohlaví je vše podřízeno. Rozmnožování morloků není žádoucí, a tak jsou příslušnice tohoto druhu už v dětství zbaveny příslušných orgánů. Mladá žena Vanna není tím, čím se zdá být. Žije na venkově pod ochranou své babičky. Vypadá jako eloje, ve skutečnosti je morlok. Je osamělým prvkem, který v budoucnu tuhle společnost destabilizuje. V příběhu figuruje i její sestra, typická eloje, jejímž jediným cílem je vdát se. To se záhy stane, ovšem po svatbě sestra náhle zmizí. Díky tajemné zápletce a zlověstné atmosféře přítomnosti Velkého bratra, je román nesmírně poutavý a čtivý. Do „pravidel“ se čtenář dostane po pár stránkách. Autorčino poselství je patrné: příliš dobrá životní úroveň, zvlášť pokud je podpořena sociálním státem, může mít neblahé následky – třeba nutnost udržovat lidi ve strachu a nevědomosti.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2015 , Odeon
Originální název: Auringon Ydin, 2013

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha Jádro slunce zanechává silný dojem a vyvolává široké spektrum emocí. Čtenáři oceňují její originální pojetí dystopického světa, který zrcadlí současné problémy společnosti. Mnozí chválí autorčin styl, který kombinuje prvky sci-fi s feministickými tématy. Zajímavé je i zpracování, kdy se prolínají různé formy vyprávění, což dodává příběhu na dynamice. Vynikající je také použití chilli jako symbolu závislosti a úniku z reality, což čtenáře zaujalo a pobavilo. Celkově kniha vyvolává zamyšlení nad genderovými otázkami a společenskými normami. Více v komentářích.

Komu by se kniha Jádro Slunce mohla líbit?

• Fanoušci dystopických románů
  • Čtenáři se zájmem o feministickou literaturu
  • Milovníci originálních příběhů s hlubokým poselstvím
  • Příznivci sci-fi a spekulativní fikce
  • Ti, kdo hledají provokativní a znepokojivé čtení

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jádro Slunce. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

101evca
12.06.2025

Kniha je to bezesporu velmi zajímavá. Dobře napsaná. Moc se mi líbí různé vypravěčské perspektivy, prolínání s dopisy, citacemi z „odborné“ literatury apod. Obecně někdy působí tento styl nuceně a kýčovitě, ale v tomhle případě tomu tak není, protože všechno do sebe zapadá a každý vložený text má informační hodnotu pro čtenáře. I když autorčin svět mi přijde někdy přetažený za vlasy a je až absurdně černobílý, velice srozumitelně ukazuje na současné problémy společnosti. Co mi přišlo zvláštní, bylo propojení se závislostí na chilli. Moc jsem to nepochopila. Upřímně ani nevím, co byl smysl knihy a proč autorka spojila tahle 2 témata. Jasně, kritizuje společnost, ale k tomu nepotřebuje chilli. Pokud by chilli bylo jakýmsi symbolem svobody, tak tomu rozumím, ale tak to nebylo. Chilli je jen předmětem krátkodobé úlevy a dlouhodobé touhy, předmětem závislosti a zisku, nic jiného. Závěr byl pro mě velkým zklamáním.
Nevyužitý potenciál. Škoda.

všech 80 komentářů

Související novinky - Jádro Slunce (0)

Kniha Jádro Slunce v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně197x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi