Hvězdný posel / Rozprava s Hvězdným poslem přehled
Na jaře roku 1610 vydal Galileo Galilei nevelký spisek Hvězdný posel, věnovaný florentskému vévodovi Cosimovi II. Medicejskému, v němž jako první popsal pozorování oblohy pomocí dalekohledu a oznámil objev Jupiterových měsíců. Jeden výtisk poslal rovněž Johannesu Keplerovi, který záhy Galileovi zaslal obsáhlý dopis, v němž jeho objevy ocenil, a tuto svoji recenzi také pod názvem Rozprava s Hvězdným poslem zveřejnil tiskem. Oba tyto útlé svazky, které výrazně vstoupily do dobové diskuse o kosmologickém uspořádání světa a které jsou i skvělou ukázkou renesanční stylistiky, patří mezi nejdůležitější astronomické práce všech dob. Kniha přináší jejich překlad spolu se zasvěceným komentářem, který osvětluje podstatu Galileových objevů, stejně jako jejich dobové souvislosti. Z latinských originálů Siderus nuncius a Dissertatio cum Nuncio sidereo přeložila Alena Hadravová za odborné spolupráce Petra Hadravy.... celý text
Originální název: Siderus nuncius / Dissertatio cum Nuncio sidereo, 1610
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hvězdný posel / Rozprava s Hvězdným poslem. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 3 komentářůSouvisející novinky - Hvězdný posel / Rozprava s Hvězdným poslem (0)
Kniha Hvězdný posel / Rozprava s Hvězdným poslem v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 1x |
| v Chystám se číst | 20x |
| v Chci si koupit | 16x |

92 %
60 %
Hvězdný posel strhuje nadšením, člověk úplně vidí, jak byl z toho Galileo "vyplesklej" - a zároveň důkladně zaznamenával svá pozorování (dvacátý obrázek kolečka s hvězdičkami už mě trošku nudil). Kepler se z pozice své autority ujímá recenzního posudku a na více místech přispívá svými znalostmi a hlubším porozuměním. Oproti Galileovi je hrdý teoretik... a taky děsný spekulátor (u něj očividně dvě strany téže mince). Zajímavost - dnešku velmi vzdálený je přístup, že nebeská tělesa existují "pro někoho" - jako objekt pozorování a jako zdroj/prostředník astrologických vlivů - vyžadují tedy pozorovatele, pročež je Jupiter pravděpodobně obydlen.
Celkové vyznění Keplerovy Rozpravy je jednoznačně pochvalné a povzbudivé. Takový posudek k výzkumné práci bychom asi chtěli všichni :o) A obojí napsáno pěkným jazykem, učení pánové se nespokojují s minimem nutným k předání informací, dbají i na kvalitní fazónu. (Co mě ještě hodně vzalo - že už tehdy se jezdilo na frankfurtský knižní veletrh!)
Teď už mi nezbývá než poprosit manžela, aby v nejbližší vhodnou noc zprovoznil dalekohled a děti si mohly zaznamenat aktuální konfiguraci "kolečka a hvězdiček", aby si tak trochu vyzkoušely, jaké je to být Galileem.
"Těmito argumenty, pravím, jsi záležitost zcela vyčerpal. Uznávám, že skvrny jsou moře, uznávám, že světlé části jsou pevniny." (Kepler k pozorování Měsíce)
"Co zbývá, přeslavný Galilee: důrazně po Tobě žádám, abys usilovně pokračoval v pozorováních a abys nám to, co pozorováním zjistíš, okamžitě oznamoval."