Hrabě Monte Cristo (komplet, dvousvazkové vydání) přehled

Alexandre Dumas, st.

Edmond Dantès strávil ve vězení bez soudu dvacet let. Podaří se mu však uprchnout a po nálezu tajemného pokladu, o kterém mu řekl jeho bývalý spoluvězeň abbé Faria, se z něho stává boháč. Nechá si říkat Hrabě Monte-Christo a rozhodne se využít svého bohatství pro osobní mstu za spáchané křivdy. Nalezne své nepřátele ve velmi významných postaveních. Z Danglarse je bohatý bankéř, z Mondega (který se oženil s Mercedes) uznávaný generál hrabě de Morcerf a z Villeforta úspěšný prokurátor. Edmond Dantès je však postupně všechny zničí. Prvním na řadě je Danglars, kterého Dantès obratnou manipulací přivede k bankrotu. Pak se postará o zveřejnění Villefortova tajemství, kterým je odložení jeho nemanželského syna, z nějž vyrostl bezskrupulózní zloděj a vrah. Poslední zaplatí Mondego, když Dantès odhalí jeho hanebný zločin vojenské zrady a Fernand po odsouzení veřejností i vlastní rodinou spáchá sebevraždu. Dantès se smiluje jen nad Mondegovým synem Albertem, protože jej o jeho život přišla požádata sama Mercedes. Jejich láska je však již navždy ztracena a Dantès odplouvá začít nový život s mladou otrokyní Haydée. Souborné vydání Hrabě Monte Cristo, z technických důvodů vyšlo ve dvou svazcích. I. díl první až třetí. 664 s. -- II. díl čtvrtý až šestý. 633 s.... celý text

Literatura světová Romány Historie
Vydáno: 1991 , Albatros (CZ)
Originální název: Comte de Monte-Cristo

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hrabě Monte Cristo (komplet, dvousvazkové vydání). Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Italienis
10.01.2026

Knihu jsem četla, když mi bylo 11 a teď jsem se rozhodla, že se k ní vrátím a ověřím, zda je stále tak dobrá, jak si ji pamatuju. A pane jo. Okamžitě jsem se začetla a dokončila ji za několik dní. Tentokrát jsem ale znala konec, takže jsem se zabývala především způsoby, kterými hlavní hrdina mstí nad sebou vykonanou nespravedlnost. Obecně si myslím, že je téma pomsty a odpuštění stále aktuální a román je tak zajímavý i po takové době. Navzdory tomu, že dnes mnohé důvody ponížení postav nejsou aktuální, jejich pocity dokážeme pochopit. Rozhodně kniha patří mezi základy toho, co by si měl člověk přečíst.
Mimochodem žádné filmové zpracování mi nikdy nepřineslo tolik uspokojení jako kniha samotná. Navíc se navzdory stáří čte velice dobře.

všech 15 komentářů

Související novinky - Hrabě Monte Cristo (komplet, dvousvazkové vydání) (0)

Kniha Hrabě Monte Cristo (komplet, dvousvazkové vydání) v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně54x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi