Horalka přehled

Alberto Moravia (p)

Itálie roku 1943. Na zem dolehla válka v plné síle. Na Řím dopadají spojenecké bomby a uprostřed všeho toho chaosu se ovdovělá Cesira rozhodla odvést svoji osmnáctiletou dceru Rosettu do bezpečí. Odchází s ní tedy do vesnice, z níž sama pochází. Namísto vysněného klidu ji však čeká mnoho dalších dramatických okamžiků...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: 2007 , Academia (CZ)
Originální název: La ciociara, 1957

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha "Horalka" od Alberta Moravii se odehrává během druhé světové války v Itálii. Hlavní postavou je Cesira, která se snaží ochránit svou dceru Rosettu před hrůzami války. Jejich příběh je vyprávěn s dokumentární přesností a zachycuje život obyčejných lidí v těžkých podmínkách. Moravia mistrně ukazuje, jak válka mění charaktery a morálku lidí, přičemž se zaměřuje na egoismus a obětavost matky. Kniha je silným svědectvím o lidskosti a bezcitnosti v těžkých časech, a přináší hluboké zamyšlení nad tím, co válka dělá s lidmi a jejich vztahy. Více v komentářích.

Komu by se kniha Horalka mohla líbit?

• Čtenáři, kteří hledají realistické zobrazení války
  • Milovníci silných příběhů o materské lásce
  • Fanoušci italské literatury a kultury
  • Ti, kteří se zajímají o historické romány
  • Čtenáři, kteří ocení psychologickou hloubku postav

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Horalka. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

ivzu77
20.11.2025

Tuto knihu jsme vybrala cíleně díky ČV 2025 - kniha z roku narození jednoho z mých rodičů (1957). Byl to pro mne oříšek na několik dní, byla to ta výzva, co jsem očekávala. A asi si ještě pustím film, aby mi to vše více v hlavě zůstalo.

všech 112 komentářů

Související novinky - Horalka (0)

...že čistotu člověk nemůže dostat darem od narození, tak říkajíc od přírody, že ji získává v životních zkouškách. Kdo ji dostal od narození, dříve či později o ni přijde, a co horšího, ztratí ji, když nejvíc věří, že ji má. Zkrátka, že je skoro lepší narodit se nedokonalý a stát se postupně, když ne dokonalým, tak aspoň lepším - než narodit se dokonalý a muset pak opustit tu první prchavou dokonalost pro nedokonalost zkušenosti a života.

Kniha Horalka v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených1 424x
v Mé knihovně410x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi