Holka se sílícím hlasem přehled
Příběh vyprávěný nezapomenutelným hlasem nigerijské služky, odhodlané bojovat za své sny Adunni je čtrnáctiletá nigerijská dívka, která ví, co chce: vzdělání. Matka jí prozradila, že vzdělání je jediný způsob, jak získat sílící hlas — schopnost mluvit sama za sebe a rozhodovat o své budoucnosti. Místo toho ji však otec prodá — Adunni se stane třetí manželkou místního taxikáře, který už se nemůže dočkat, až mu porodí syna a dědice. Adunni uteče do města v naději na lepší život, vzápětí ale zjistí, že nemá jinou možnost než jít do služby k bohaté rodině. Poddajná dcera, poslušná manželka, bezmocná otrokyně. Ostatní lidé Adunni neustále připomínají, že je nikdo. Ačkoli smůla její hlas na chvíli utlumí, úplně umlčet ho nemůže. Adunni si uvědomí, že se musí postavit nejen za sebe, ale i za ostatní dívky, a je odhodlaná ozývat se všemi možnými způsoby — šeptem, písní, lámanou angličtinou —, dokud ji někdo neuslyší.... celý text
Originální název: The Girl with the Louding Voice, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Holka se sílícím hlasem. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 35 komentářůSouvisející novinky - Holka se sílícím hlasem (1)
Knižní novinky (42. týden)
17.10.2021
Kniha Holka se sílícím hlasem v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 1x |
| v dalších seznamech | 2x |

70 %
83 %
Holka se sílícím hlasem
Zoufale nedoceněný klenot moderní literatury, minimálně tedy v kontextu české čtenářské obce. Drsný, depresivní příběh, jehož hlavní hrdinka si navzdory ránám osudu zachovává obdivuhodný nadhled a pevné odhodlání. Neustále jsem si musela připomínat, že sice čtu fiktivní příběh, ale že současně obchodování s lidmi, dětská práce, prodávání nezletilých nevěst či moderní forma otroctví bohužel zůstávají každodenní realitou i v dnešní Nigérii.
Musím také vyzdvihnout naprosto brilantní překlad! Nejen samotná Adunni, ale i její vnitřní hlas mluví lámanou angličtinou a jak se příběh vyvíjí, její jazyk se postupně posouvá ke spisovnosti. Ze začátku dá trochu práce se začíst tak, aby řádky ubývaly plynule, ale brzy pochopíte, že ona lingvistická krkolomnost je nedílnou součástí vyprávění. Toto je pochopitelně zásluhou samotné autorky, ale paní Hanišová zde ukázala, že je opravdu Paní překladatelka s velkým P (a tímto se mi dostala do hledáčku nejen jako překladatelka, ale i jako autorka). Jak obvykle nečtu žádné doslovy a závěrečné poznámky, v této knize jsem si poznámku paní Hanišové přečetla s velkým zájmem!
Sečteno a podtrženo - jedna z nejlepších knih, co jsem letos četla. Možná i jedna z nejlepších knih, co jsem kdy vůbec četla.