Himmlerova porodnice přehled

Obálka knihy Himmlerova porodnice
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/551718/bmid_himmlerova-porodnice.jpg 4.0 10 10

Ústav Heim Hochland v Bavorsku, rok 1944. Ve vzorové nacistické porodnici panuje mír a klid, aby děti, narozené pro nový řád SS, a jejich matky mohly pobývat v co nejharmoničtějším prostředí. Mladičká Francouzka Renée, jež otěhotněla s německým vojákem, zde nachází útočiště do narození nechtěného dítěte. Zdravotní sestra Helga se tu stará o blaho budoucích matek a novorozenců, je ale svědkem tragických osudů žen a situací, kdy jsou „nevhodné“ děti jednoduše „eliminovány“. Její skálopevná přesvědčení se začínají drolit. Poláka Marka sem přivezli z Dachau, aby spolu s dalšími vězni pracoval na stavbě nových budov. Spojenci ale postupují a precizně fungující organizace domova se začíná rozkládat. Z útočiště se stává past. Autorka napsala působivý román o životě v instituci programu Lebensborn, jenž měl za cíl pod Himmlerovým patronátem rozvíjet árijskou rasu a produkovat budoucí válečníky. Jemným, přesným a citlivým jazykem vypráví příběhy, jejichž protagonistům se navzdory odlidštěné mašinérii podařilo zůstat lidmi.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název: La pouponnière d'Himmler, 2024

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Himmlerova porodnice. Přihlašte se a napište ho.

kob
dnes 3 z 5

Bylo to takové divné čtení. Hodně pocitů, snů, náznaků, ale protože o minulosti postav čtenář nic moc neví, nechápe úplně rozporuplnost jejich chování v té době a na tom místě. Chvílemi autorka dalekosáhle popisuje každou zmatenou myšlenku postav, ale pak skočí v čase a spoustu věcí aby si člověk nějak domyslel a snažil se v tom chaosu vyznat. Takhle několikrát po sobě.
Nalákalo mě silné téma a doporučení v časopise, ale tentokrát se mé očekávání zdaleka nenaplnilo.

knihomol1819
16.06.2025 4 z 5

Kniha o zrudnosti nacistickeho mysleni. Zeny mely rodit co nejvic deti,aby bylo koho postavit do prvni linie na fronte. Styl psani mi pripomnel nasi autorku Katalpu,take malo primych reci a spise vypraveni s pocity hlavnich hrdinu. Depresivni cteni,ale raky jak jinak.

hanka_reading
03.06.2025 4 z 5

Děj se odehrává ke konci války v Bavorsku v jedné vzorové porodnici, která je součástí programu Lebensborn. Rodí se tu děti německých matek a většinou i vojáků SS. Všeho mají dostatek, protože cílem je aby vyrostli dokonalé a schopné árijské děti, přesně tak, jak si přeje vůdce.

První vypravěčkou je Helga, zdravotní sestra pracující v této porodnici. Dětem a matkám obětuje veškerý svůj čas a věří v to, že její práce je správná a potřebná.

Pak je tu mladičká Francouzka Renée, která coby těhotná přijíždí do této porodnice. Otcem dítěte je německý voják, který se jí ale neozývá a je z toho dost nešťastná.

A taky prožijeme příběh Marka, Poláka, který je zapojen do stavby nových budov té samé porodnice. Žije naopak v příšerných podmínkách, ale nevzdává se.

Navzájem se potkávají, občas prohodí pár slov, ale přesto se cítí sami a opuštěni. Společné mají to, že věří a doufají v konec války.

Každý příběh je absolutně rozdílný a přesto se odehrávají na stejném místě. Ani jeden není moc veselý. Ukazují, co válka s lidmi udělala nebo k jakým činům je dohnala. A mnohdy z nich čiší zoufalství, jestli vůbec přežijí.

Nebylo to snadné čtení, ale oceňuji knihu jako takovou. Mě osobně ukázala válku zase z jiného pohledu - program Lebensborn jsem takřka neznala. Taky se mi líbil kontrast třech různých lidí a jejich osudů. Naopak mě trochu děsila obálka ve spojení s názvem, ale vlastně zrovna děti se měli dobře.

Související novinky - Himmlerova porodnice (1)

Šest sežehlých růží, Nova a další knižní novinky (17. týden)

20.04.2025

Kniha Himmlerova porodnice v seznamech

v Mé knihovně2x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)

Caroline De Mulder napsal(a)

Caroline De Mulder
belgická, 1976