Tajný deník Hendrika Groena, 83 1/4 roku přehled
Hendrik Groen série
1. díl >
Hendrik Groen je sice starý, ale není ani zdaleka mrtvý a v dohledné době neplánuje nechat se pohřbít. I když je pravda, že jsou jeho každodenní procházky stále kratší, protože jeho nohy už mu tolik neslouží a musí s nimi chodit k lékaři častěji, než by chtěl. Technicky řečeno je… starý. Ale určitě jsou mnohem zábavnější věci, které se dají v tomto věku dělat, než jen popíjení slabého čaje a pěstování muškátů. Hendrik se rozhodne psát si deník: jeden rok v životě starého člověka v domově důchodců v Amsterdamu. V něm odhaluje všechny své vzestupy a pády – v neposlední řadě jeho nový pokus o založení anarchistického klubu Staří-ale-ne mrtví. A když se k němu nastěhuje Eefe – žena, po které vždy toužil – začne si leštit své boty (a zuby), pečlivě ošetřuje to, co mu ještě zbylo na hlavě, a ve zbytku svého života se pokusí podniknout něco, co bude mít zábavné, něžné a zároveň devastační následky.... celý text
Originální název: Pogingen iets van het leven te maken, 2014
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha o životě v domově důchodců vyvolává rozporuplné pocity. Někteří čtenáři ji vnímají jako smutnou a depresivní, přestože obsahuje i humor a ironii. Hlavní postavy, členové klubu "Staří - ale - ne - mrtví", se snaží čelit realitě stáří s nadhledem. I když se objevují vážná témata, čtenáři oceňují vtipné situace a sarkastické glosy. Mnozí se ztotožňují s poselstvím, že život může být i v pokročilém věku plný radosti a přátelství. Více v komentářích.
Komu by se kniha Tajný deník Hendrika Groena, 83 1/4 roku mohla líbit?
- Čtenáři hledající humor v těžkých tématech
- Milovníci ironických a sarkastických příběhů
- Osoby zajímající se o život seniorů
- Fanoušci deníkových záznamů
- Čtenáři toužící po inspiraci a naději
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajný deník Hendrika Groena, 83 1/4 roku. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 114 komentářůSouvisející novinky - Tajný deník Hendrika Groena, 83 1/4 roku (1)
Tajný deník Hendrika Groena - Nejlepší nizozemská kniha roku
27.05.2017
Kniha Tajný deník Hendrika Groena, 83 1/4 roku v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 11x |
| v Přečtených | 432x |
| ve Čtenářské výzvě | 92x |
| v Doporučených | 24x |
| v Mé knihovně | 147x |
| v Chystám se číst | 196x |
| v Chci si koupit | 32x |
| v dalších seznamech | 4x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Holandsko humor stáří nizozemská literatura senioři Nizozemsko nový začátek humoristické romány fiktivní deníky domov důchodcůPeter de Smet také napsal(a)
| 2017 | Tajný deník Hendrika Groena, 83 1/4 roku |
| 2019 | Žít a nechat žít |
| 2018 | Nový tajný deník Hendrika Groena, 85 let |
| 2020 | Tajný deník Hendrika Groena: Malé překvapení |
| 2022 | Poslední tajný deník Hendrika Groena: Zvesela do cílové rovinky, 90 let |

78 %
86 %
58 %
37 %
Tajný deník Hendrika Groena, 83 1/4 roku
(SPOILER) Knih, jejichž hrdinou je nějaký aktivní senior, jsem moc nečetla, vybavuji Až na ten konec dobrý a Příběh Arthura Truluva.
Kniha na téměř 400 stránkách přináší deník fiktivního seniora žijícího v domově pro seniory v Amsterdamu v roce 2013.
Na rozdíl od knihy Až na ten konec dobrý, tak jsem se při četbě nesmála, párkrát snad pousmála. Ty situace jsou tragikomické, prostě ze života.
Bavily mne reálie, glosovani aktuálního domácího i světového dění a černá kronika. Vzpomínám si na rezignaci Beatrix, inauguraci jejího syna, smrt mladšího syna.
Lidé jsou všude stejní, ať se podíváte do českého či do nizozemského prostředí (a nemusí to být jen domov důchodců). Všude se najdou věční kverulanti, závistivci, vzdychači, dále drzouni nerespektující pravidla, potom lidi, kteří berou s noblesou a nadhledem věci tak, jak přicházejí, a hlavně lidi, kteří si snaží ještě života užít, dokud to jde.
Povaha Nizozemců se od nás zase tak moc neliší a s tou jejich tolerantností a charitativním cítění to není až tak růžové, jak by se mohlo zdát.
Kniha poskytuje i poučení o různých nástrahách stáří - Alzheimerova choroba, demence, úvahy o eutanazii a další.
Moc se mi líbil přístup Grietje ke své chorobě, její smíření s ní.
Alespoň podle mých skromných zkušenosti mohu prohlásit, že autor má situace velice dobře odpozorované a některé určitě poctivě odžité.
Zarazilo mne, že ředitelka domova odmítala klientům poskytnout stanovy a pravidla, jimiž se domov řídí. To mi přišlo hodně divné a mám za to, že u nás tyto dokumenty jsou veřejně dostupné.
Celkově mohu říci, že byla četba zajímavá, ale nejedná se o žádnou řachandu. Je to příběh psaný s nadhledem a určitě poskytne podněty k zamyšlení. Jací budeme my, až se dozijeme Henkova věku?