Havran (14 básní) přehled

Havran (14 básní)
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109807/havran-109807.jpg 4 1802 1802

Baladická báseň Havran, jejíž refrén "Nikdy víc" umocňuje hrůzu z konečnosti a muk života vychází s autorovou esejí "Filosofie básnické skladby." Poe v ní vykládá postup, jímž došel od prvního záměru ke konečnému znění této světoznámé básně. Připojen výbor z ostatních, tragicky laděných a senzitivních veršů tohoto velikého amerického romantika 19. stol. František Götz: Tragický lyrik Havrana, Edgar Allan Poe, doslov. Obsahuje básně: Havran -- Zvony -- Ulalume -- Heleně (1) -- Annabel-Lee -- Matce -- Anně -- Eldorado -- Město v moři -- Spící -- Lenora -- Koloseum -- Hymnus -- Heleně (2)... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Havran (14 básní). Přihlašte se a napište ho.

Hana62
05.03.2025 4 z 5

Nedokážu napsat víc, než že poezii moc nechápu. Zůstává ve mě jen teskno.

DancerJaneBooks
03.02.2025 4 z 5

Edgar Allan Poe je legenda. Je považován za zakladatele hororu zcela oprávněně. Neskutečně autenticky dokáže navodit atmosféru hrůzy, strachu, stesku a beznaděje, každé slovíčko v každé básni je dokonale na svém místě. Za to ale patří poklona taky našim překladatelům. Každopádně v originále ikonické zakončení každé sloky "nevermore" je nezapomenutelná záležitost. Kromě toho byl Poe velmi zajímavá a ponurá osobnost s nelehkým životem, což tomu všemu dodává ještě trochu jiný rozměr.

JointlieKat94
18.12.2024 5 z 5

Tohle jsem tedy nečekala, ale prostě musím dát 5*.
Dlouho jsem ani netušila, že psal i básně.. hanba mi.. a teď mi o nich povídala kolegyně v práci, o Havranovi (který měl být Krkavcem) kterého si zamilovala. A já co?
Našla jsem si eknihu v telefonu (jo jasně, fakt tam na mě čekala dlouho) a celou básnickou sbírku jsem si zamilovala taky.

Opravdu velmi podařené dílo.

Kniha Havran (14 básní) v seznamech

v Přečtených3 291x
v Mé knihovně315x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)