Havel: Hrátky s čertem přehled

Michael Žantovský

Jeden z Havlových nejbližších přátel a spolupracovníků a oceňovaná komiksová autorka z generace mileniálů přicházejí ve snaze přiblížit největší postavu českých dějin konce minulého století s prvním havlovským komiksem. Rok 1977 byl jedním z nejdramatičtějších období života dramatika, esejisty a bojovníka za lidská práva. Po několika dnech výslechů po zveřejnění prohlášení Charty 77 a domovních prohlídek skončil tehdy již slavný Havel ve vyšetřovací vazbě s obviněním z podvracení republiky a poškozování zájmů republiky v cizině. Propuštěn byl po čtyřech měsících a po dalších dvou letech skončil ve vězení znovu, tentokrát na více než čtyři roky. Právě to je půdorys komiksového mikrodramatu, v němž hrdina svádí boj nejen s úklady totalitního režimu, ale také s vnitřními pochybnostmi a slabostí. Vydání knihy finančně podpořilo Ministerstvo kultury ČR... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Havel: Hrátky s čertem. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

momo01
23.12.2025

Moc pěkně a čtenářsky přístupně zpracovaná část Havlova života, konkrétně roky 1975–1982. Nabízelo by se postavit mu literární „pomník“, ale naštěstí autoři vytvořili portrét člověka i se všemi jeho slabostmi, pochybnostmi a vlastními „démony“. Hezky to dokreslují slova Štěpánky Jislové z doslovu: „Hrdinové reálného světa se ale podobají supermanům jen vzdáleně. Jsou jako my utkáni z křehkého materiálu, včetně zlozvyků, pochybností, okamžiků slabosti a náklonnosti k omylům.“
Komiksy čtu zřídka, ale tady jsem si jistá, že grafická forma opravdu sedla. Líbilo se mi rámování celého příběhu od dětské vzpomínky na „továrnu na dobro“, kterou si Václav Havel vymýšlel s bratrem, až po skutečný text Továrna Dobra, který napsal jako desetiletý a jehož kopie je v epilogu. Zajímavým prvkem jsou i „Čertova lejstra“, tedy kopie dokumentů StB a Havlovy dopisy na prokuraturu. A chválit bych mohla ještě dál - kniha jako celek vážně hezky promyšlená.

Související novinky - Havel: Hrátky s čertem (0)

Kniha Havel: Hrátky s čertem v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně7x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi