H. P. Lovecraft: Proti světu, proti životu přehled

H. P. Lovecraft: Proti světu, proti životu
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541782/bmid_h-p-lovecraft-proti-svetu-proti-zivotu.jpg 4 36 36

„Houellebecqův milostný dopis Lovecraftovi. Esej s předmluvou Stephena Kinga.“ V této rané práci zaměřil Michel Houellebecq své brilantní analytické schopnosti na dílo H. P. Lovecrafta – kultovního autora hororů z počátku 20. století. Oběma spisovatelům je vlastní temné vidění světa a Houellebecqův vhled do spisovatelského řemesla osvětluje nejen Lovecraftovu tvorbu, ale i jeho vlastní. Pronikavé úvahy francouzského misantropa vedené obdivem k americkému autorovi se formují v milostnou píseň plnou energie a vášně, s jakou jsme se v Houellebecqových románech dosud nesetkali…... celý text

Literatura světová Fejetony, eseje Biografie a memoáry
Vydáno: , Vyšehrad

H. P. Lovecraft: Contre le monde, contre la vie, 1991

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize H. P. Lovecraft: Proti světu, proti životu. Přihlašte se a napište ho.

666Jitka
26.12.2024 5 z 5

Výborná esej člověku přiblíží osamocený a nelehký život génia hororu H.P.Lovecrafta. Houellenbecq se zabývá nejenom umělcovým nesnadným bytím a pozoruhodnou tvorbou, ale také jeho často kontroverzními postoji a názory, jako jsou např. rasismus.

Vrhněte se do vyprávění jako do oslnivé sebevraždy.
Neochvějně vyslovte životu velké NE !
A tak uvidíte mocnou katedrálu.
A vaše smysly, vektory nevyslovitelného rozrušení
načrtnou schéma úplného šílenství,
které se ztratí v nevýslovné architektuře věků...

Hyaenodon
24.12.2024 5 z 5

Dostal jsem ji k Vánocům a hned si ji šňupl, zatímco si malý Hyaenodon hrál s vláčkem a paní Hyaenodonová si skládala puzzle. Knížka je to svižná, nenudí a co si tak z Lovecrafta pamatuji (čteno bratru před osmi lety), dokresluje pozadí jednotlivých povídek a zpřesňuje jejich poetiku. Během četby mě tak na padlo, že se určitá tajemnost, postoj ke světu, ale i nepochopení a osamělost H. P. Lovecrafta dost podobá našemu Kafkovi.

_jukL
28.10.2024 5 z 5

Jednak, souhlasím s tím, že ta anotace Vyšehradu je dost mimozní. Houellebecq je sice evidentně stoprocentním fanouškem HPL, ale tohle není žádné vyznání lásky, to je přinejlepším bratrské poplácání po zádech, obejmutí a máchání roztaženými pažemi směrem ke vzdáleným zábleskům na temně purpurovém nebi, volajíc: "Já ti přece rozumím". Přesto tím odvádí čtenáři dobrou práci, dynamicky zvýrazní všechny potřebné aspekty, kterých si má čtenář na díle HPL všimnou, dovede mu je krátce a svižně popsat v základních konturách. Není to návod na čtení HPL, je to spíš návod k samotnému HPL, nebo aspoň jeho zkrácená verze - byť některé postřehy by bylo vhodné krapet více rozepsat a osvětlit. Myslím, že kniha - nyní v českém překladu - může k HPL dovést jak nové čtenáře, tak těm starým dát solidní motiv se do jeho povídek znova začíst a vychnutnat si je v oprášeném a přelakovaném světle. Musím si myslet, že Houellebecq to takhle nějak chtěl a v tomto ohledu odvedl solidní počin.

Mně se líbí, jak se MH dotkne přesně těch potřebných ploch, kterých si má čtenář všímat - plochost a bezvýznamnost postav, chaos v čase a prostoru, architektura atd. V druhé polovině knihy definuje Lovecraftovo životní looserství, odmítavost (a nechápání) moderních životních konceptů, rasismus, zklamání (ze všeho a všech), obdiv k puritánství a staromódnost jako nenápadný tmel zmíněných stavebních prvků. K prohloubení četby HPL tak říkám - určitě ano, jako samostatnou věc nevím (není důvod), rozhodně pro mě to motiv je se k HPL opět po čase vrátit - sice jsem celý box četl relativně nedávno, ale proč by ne, to nikdy nepřestane bavit.

Kouzlo polární záře, Krvavá spása a další knižní novinky (39. týden)

22.09.2024

Kniha H. P. Lovecraft: Proti světu, proti životu v seznamech