Greta Garbo: Osamělá bohyně přehled
Kristina Lüding
Greta Lovisa Gustafsson odmalička snila o tom, že se stane velkou filmovou hvězdou. Je jí patnáct, když získá atraktivní zaměstnání v jednom z obchodních domů ve Stockholmu. Je to šťastná náhoda, protože rodina má nedostatek peněz a Greta musí jít místo do školy do práce. Ale co vydělá, chce investovat do vlastní budoucnosti, do hereckého vzdělání. A skutečně udělá přijímací pohovor na renomovanou hereckou akademii Královského dramatického divadla. Zajímavé dívky si brzy všimne známý režisér Mauritz Stiller. Fascinuje ho její osobnost a charisma a svěří jí hlavní roli. A tři roky poté se spolu rozjedou do Hollywoodu. Tak začala božská kariéra legendární Grety Garbo.... celý text
Literatura světová Umění
Vydáno: 2025 , Ikar (CZ)Originální název:
Greta Garbo. Die einsame Göttin, 2023
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Greta Garbo: Osamělá bohyně. Přihlašte se a napište ho.

Průměrná kniha, v sérii "životopisných" románů bych zařadila k tomu slabšímu. Připomíná víc rozsáhlé školní slohové cvičení než plnohodnotnou literaturu. Místo knihy můžete rovnou sáhnout po Wikipedii a podobných online zdrojích a výsledek bude i lepší, tj. získáte relevantnější informace. Bohužel kniha pro mne nemá žádnou přidanou hodnotu, věci se zkrátka dějí, postavy jsou plytké, nudné, těžko si k nim lze vytvořit vztah. Četba nevyvolává žádné emoce. Kladně hodnotím snad jen doslov.
Věřím, že život a osobnost Grety Garbo byly ve skutečnosti poutavější, než jak předkládá autorka.
Pokud hledáte nenáročné čtení na jedno odpoledne a neřešíte stylistickou podobu textu, možná se vám kniha bude líbit. Ale i tak bych jako příjemnou oddechovku raději doporučila román Nezapomeň psát od S. Goodman.
Tíha vody, Zmizelá rodina a další knižní novinky (15. týden)
06.04.2025
Kniha Greta Garbo: Osamělá bohyně v seznamech
v Mé knihovně | 30x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Moc hezká a poutavá kniha o životě Grety Garbo. Beletrizované životopisy mám ráda a tahle se mi také libila. Herečka byla zvláštní osobnost, netoužila být filmovou hvězdou a přece se ji stála. Měla charisma, osobní kouzlo a přitažlivost, i když klasickou kráskou nebyla. Knihu zařadím do letošní čtenářské výzvy. A teď si jdu podívat na její film Mata Hari a poté i na Ninočku.