Golem a jiné židovské pověsti a pohádky ze staré Prahy přehled
Soubor pověstí a pohádek ze starého pražského židovského města autor převyprávěl a adaptoval. Neusiluje o přesné dodržení historického aspektu, ale snaží se čtenáři v uměleckém zpracování přiblížit židovskou problematiku. Oživuje řadu poutavých postav a postaviček, moudré rabíny, golema, Věčného Žida, obyčejné obchodníky a zároveň vystihuje tajemnou atmosféru uliček staropražského ghetta. Příběhy vyprávějí o příchodu židů do Čech, o nejstarší pražské synagóze, o učeném rabínu Lewovi a jeho pověstném Golemovi, o tom jak rostla nová synagóga, o pronásledování a záchraně židů, o životě a smrti, o beznaději a naději. Text rozdělil do oddílů: V dávných dobách, kdy v Čechách cesty rychle zarůstaly; Jako kruhy na vodě se šířila sláva rabínů; Než rostlo zdivo synagóg a Noc, stará vypravěčka, čeká za oknem. Nahrávka vznikla podle knihy Eduarda Petišky Golem a jiné židovské pověsti a pohádky ze staré Prahy, vydané nakladatelstvím Martin v roce 1992.... celý text
Interpreti: Arnošt Goldflam
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Golem a jiné židovské pověsti a pohádky ze staré Prahy. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 10 komentářůSouvisející novinky - Golem a jiné židovské pověsti a pohádky ze staré Prahy (1)
Pravidla hry, Léčebna a další knižní novinky (15. týden)
07.04.2024
Kniha Golem a jiné židovské pověsti a pohádky ze staré Prahy v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 2x |
| v Přečtených | 106x |
| ve Čtenářské výzvě | 17x |
| v Doporučených | 9x |
| v Mé knihovně | 62x |
| v Chystám se číst | 34x |
| v Chci si koupit | 12x |
| v dalších seznamech | 2x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Eduard Petiška také napsal(a)
| 2005 | Staré řecké báje a pověsti |
| 1975 | Birlibán |
| 1996 | Alenčina čítanka |
| 1986 | Příběhy tisíce a jedné noci |
| 1987 | Anička a básnička |

82 %

Nejhorší věc, kterou kdy lidstvo udělalo literatuře, bylo zavedení "povinné literatury" jako aktu násilí na dětské mysli. Ne, Pepíku, ty prostě nemůžeš dostat z češtiny v šesté třídě alespoň trojku, já totiž vím, že tu Babičku jsi doopravdy nečetl. To je nejspolehlivější způsob jak zajistit u většiny dětí upřímnou nenávist k literatuře. Zvrácenost a hnus. Já tak tedy, někdy před devíti sty knihami, asi od páté třídy literaturu neměl rád. Pamatuji si z ní bolest a utrpení. A to, kterak slavný rabín zve císaře Rudolfa do svého skrovného domečku, který zevnitř vypadá jako zámek. Tenhle obraz rabiho Löwa zanechal (asi v osmé třídě?) na mé mysli snad již neodstranitelnou stopu. Snad jen čert ví proč, já tomu vlastně nerozumím. Ale ten velkolepý obraz plný mystické atmosféry jsem z hlavy nikdy nedostal. Kdo ví, jestli se tu nezačala formovat má chuť na literaturu, kterou ještě asi o dva roky později definitivně a již zcela totálně nepodnítila přednáška profesora Hilského o Komedii omylů.
Tak jsem se po tolika letech (a devíti stech knihách) dostal zpět do starodávné Prahy, nad kterou ční veliký obraz Velkého rabína. Rabín je dobrý. Čtivo ne tak moc. Petiška je tu v komentářích chválen za pěkný a srozumitelný styl. Já bych hovořil spíše o literárním primitivismu. Prolog popisující mlhu zahalující pozvolna Starý Pražský hřbitov, ten je ohromující. Pak už je to ale jenom primitivní povídání o primitivních obrazech, které se prostě nemůže na žádné úrovni rovnat třeba s Golemem Meyrinkovým.
Ale to masíčko, to se nezměnilo. Naprosto pozoruhodné obrazy připomínající patrně nejvíce ze všeho středověké mirákly či legendy o životech světců (s podobnými motivy, nelze opomenout klasický příběh o hlavě Jan Křtitele poletující kolem Herodova zámku a křičící na něj vulgarismy), zde však zahalené do hávu kabaly a tajnosnubné moudrosti, která není tak explicitní a narcistní jako v případě modernější tradice křesťanské. Ostatně sama představa Golema je prostě naprosto ohromující. Svět (i dnes) žije Frankensteinovým monstrem jako příběhem vzepření se bohu. Ale ten příběh je přeci nesrovnatelně slabší, než příběh Golema. Monstrum je navrácením života navzdory Bohu. Golem je vytvořením života v jednotě s Bohem. První motiv je Prométheovský (ale přicházející až po Prométheovi), druhý je Božský (přicházející v Bohu, v jednotě s ním). To je prostě krása! A je-li to taková krása, je asi třeba Petišku pochválit za udržení jisté mystické atmosféry židovského náboženství. Ono to ale není tak těžké, vzhledem k dané kulturní provázanosti.
Ale co už. Je to prostě neskutečně nádherný obraz podaný ovšem poněkud primitivním malířem. Stále je to ale kouzelné čtení. V mém vydání (2024) doplněn ještě o perfektní ilustrace (jakkoliv místy velice znepokojivé). Jen je škoda, že v pdf formátu eknihy chybí dvě strany textu.