Gloria přehled
Graham Masterton
Děti z Dětského domova svatého Mikuláše si toho už ve svém životě prožily hodně. Touží po lásce, teple a porozumění. Když jednoho prosincového rána překročí práh dětského domova Gloria, nová pečovatelka, její přítomnost vypadá jako naplnění dětských snů. Ačkoli se zdá, že Gloriin půvab je neodolatelný, ne každému v domově padne do oka. Krátce před Vánoci začne v domově řetězec znepokojivých událostí, ke kterým se zdá být Gloria klíčem. V klaustrofobických zdech sirotčince narůstá panika. Nikdo už neví, co je pravda a co sen.... celý text
Literatura světová Horory
Vydáno: 2024 , Golden DogOriginální název:
The Dark Days of Christmas, 2023
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gloria. Přihlašte se a napište ho.

Teda musím říct, že tajemná Gloria mě pohltila a omotala si mě okolo prstu stejně jako skoro všechny dospělé a děti v sirotčinci Svatého Mikuláše. Možná jsem se také stala obětí jejích všemožných kouzel a tak tak jsem z jejích spárů unikla. Příběh má vánočně hororovou atmosféru, která každou hodinou houstne, až je těžká jako smrtonosný dehet. Zdaleka ne všechno, co je zřejmé, je reálné, ale jak to poznat !! Děsivý příběh vycházející z islandské mytologie mě opravdu hodně bavil a skvěle jsem si jej užila.

Sirotčinec plný dětí, které se staly obětí krutého osudu, prošly si bitím, sexuálním zneužíváním nebo psychickým terorem. Většina z nich má pošramocené duše a zničený život. Proto když se objeví okouzlujícíc starší dáma Gloria, vše se zalije sluncem. Na chvíli. A pak se spustí řetězec šílených událostí.
Parádní horůrek na jeden večer. Doporučuji u toho nejíst, protože některé pasáže byly až příliš popisné. Pan Nikdo od dvojice polských autorů byl skvělý a tušila jsem, že i toto dílo se mi bude líbit. Ačkoliv je od začátku zápletka poměrně předvídatelná, nevadí to, atmosféra je výborně popsaná, hranice mezi realitou a noční můrou se stírá a nejen postavy chvilkami neví, co je reálné a co nikoliv.
Bavila mě kombinace polského katolictví a islandské mytologie, neotřelé a úchvatné. Co mě bavilo méně bylo jakési "ohýbání si" událostí autory, některé části působily absurdně a neuvěřitelně a snižovaly pak děsivost příběhu. Celkově jde ale o povedený příběh - sirotčinec, zlomené děti, předvánoční čas, spousta sněhu a nová pečovatelka. Co by se tak mohlo posrat? Hodnotím 3,5/5* a určitě doporučuji k přečtení!
"Neřekl nic, ale čas od času věřil, že Bůh lidi na Zemi stvořil proto, aby trpěli. Možná to byla jeho nekonečná odplata za to, co lidé udělali Jeho synovi."
Planoucí koruny, Beze strachu a další knižní novinky (43. týden)
20.10.2024
Kniha Gloria v seznamech
v Mé knihovně | 42x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
2014 | ![]() |
2015 | ![]() |
2016 | ![]() |
2017 | ![]() |
2017 | ![]() |
Někdy stojí za to připomenout si Vánoce.
... mizející loket.
Ach, milá Gloria. Krásná bytost.
Ale pozor na představy a sny!
Co ten černý kocour?
A děti tehdy příliš živé, rošťácké a nyní jaksi naprogramované?
Sirotčinec pozvolna dostává obrysy ponurého místa.
Při představě jídla se mi zvedal žaludek, zvláště u Rafaela, ale i u údržbáře a ostatních děti, jak se do toho pouští. To je šmak!
Ty děti... některé z nich submisivní až zranitelné...
Číslo 4.
Je to plíživě, jde to tiše k vám.
Povídku doporučuji k přečtení a také doporučuji nedávat si při čtení, možná před čtením, nic jídlu. No, nechám to na vás.