Než vzpomínky vyblednou přehled

Tošikazu Kawaguči

Funiculi funicula série

Navštivte další japonskou kavárnu, která umožňuje cestování časem Tokijská kavárna Funiculi funicula není jediným podnikem v Japonsku, kde lze cestovat časem. V kavárně Dona dona ve městě Hakodate, kterou provozuje matka majitele tokijské kavárny Nagareho, je také možné vrátit se do minulosti nebo navštívit budoucnost. Pravidla tu platí stejná: do jiné doby můžete jen na tak dlouho, než vystydne káva. Ani tentokrát čtyři protagonisté realitu změnit nedokážou, mohou ale změnit svůj pohled na život – a tím i vlastní budoucnost. Příběh první Dcera, která nedokázala říct K čertu s vámi! Příběh druhý Komik, který se nedokázal zeptat Jsi šťastná? Příběh třetí Mladší sestra, která nedokázala říct Promiň. Příběh čtvrtý Mladík, který nedokázal říct Mám tě rád. Kdybyste se mohli vrátit do minulosti, s kým byste se chtěli setkat vy?... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2022 , Kniha Zlín
Originální název: 思い出が消えないうちに (Omoide ga kienai uči ni), 2018

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Než vzpomínky vyblednou. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Marekh
02.10.2025

V minulosti jsem přečetl 2 díly ze série FUNICULI FUNICULA – NEŽ VYSTYDNE KÁVA a NEŽ PRAVDA VYJDE NAJEVO. Knihy se mi líbily, i když jsem k nim měl nějaké připomínky.

Během let vyšly další díly z této série, ale bohužel naše knihovna tyto díly nekoupila. Knihy šly půjčit pouze v elektronické podobě jako e-knihy, což není nic pro mě. Jsem rád, že vyšla nová vydání těchto knih a knihovna je koupila a já si můžu přečíst další knihy z této série.

V knize NEŽ VYBLEDNOU VZPOMÍNKY, se nacházejí 4 příběhy:

Příběh první – Dcera, která nedokázala říct K čertu s vámi!

Příběh druhý – Komik, který se nedokázal zeptat Jsi šťastná?

Příběh třetí – Mladší sestra, která nedokázala říct Promiň.

Příběh čtvrtý – Mladík, který nedokázal říct Mám tě rád.

Po celou knihu vystupují hlavní postavy, které se proplétají mezi jednotlivými příběhy.

V PŘEDMLUVĚ se nacházejí pravidla kavárny:

1. Při návratu do minulosti se můžete setkat pouze s lidmi, kteří už kavárnu někdy navštívili.

2. Ať uděláte při návratu do minulosti cokoli, přítomnost se tím nezmění.

3. Na místě, z něhož se můžete do minulosti vrátit, už sedí jiný host. Abyste se na ně mohli posadit, musíte vyčkat, až host odejde.

4. Během pobytu v minulosti se z místa nesmíte vzdálit.

5. Váš čas v minulosti začíná nalitím kávy a vyprší, jakmile káva vystydne.

A platí další pravidla, která se dočtete v knize.

Pravidla nebyla příliš opakována, všechno bylo napsáno v Předmluvě. Občas byla nějaká pravidla připomenuta, ale dalo se to snést oproti předchozím knihám, ve kterých to bylo připomínáno
pořád dokola.

Kavárna se nenachází v Tokiu oproti předcházejícím dílům, ale ve městě Hakodate. Kavárna se jmenuje Dona dona a platí v ní stejná pravidla jako v kavárně Funiculi funicula.

Kniha obsahuje prvky magického realismu.

Zajímavá byla kniha s názvem CO KDYBY ZÍTRA NASTAL KONEC SVĚTA? Sto otázek. Mladá dívka SAČI (7 let) čte ráda knihy a tuto knihu momentálně čte a pokládá otázky z této knihy lidem v kavárně. Při položení otázky následují 2 možné odpovědi a člověk, který odpovídá na otázku, musí říci, jak by se rozhodl v určité situaci.

Myslím si, že čtvrtý příběh se mohl řešit úplně jiným způsobem, než je v knize uvedeno.

V Předmluvě je uvedena zajímavá otázka a to: „Kdybyste se mohli vrátit do minulosti, s kým byste se chtěli setkat vy?“ Vím, s kterými lidmi bych se chtěl sejít a popovídat si.

Kniha se mi líbila jako předcházející autorovy knihy.

Kniha má pěknou obálku.

všech 34 komentářů

Související novinky - Než vzpomínky vyblednou (2)

Knižní novinky (30. týden)

20.07.2025

Knižní novinky (6. týden)

06.02.2022

Myslím, že samotná smrt se nesmí stát příčinou neštěstí někoho jiného. Všichni jednou zemřeme. Pokud by smrt byla důvodem lidského neštěstí, pak jsme všichni přišli na svět, abychom byli nešťastní. Tak to však určitě není. Lidé se zcela jistě rodí proto, aby byli šťastní...

Ve světě, který nikdy nekončí, možná právě teď, v tomto okamžiku, musí být k sobě upřímný. Je to jen na něm. Pokud existuje někdo důležitý, komu by měl něco říct, musí to udělat.

všech 3 citátů najdete u autora

Kniha Než vzpomínky vyblednou v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně130x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Tošikazu Kawaguči také napsal(a)

Tošikazu Kawaguči
japonská, 1971