Eichmann v Jeruzalémě: Zpráva o banalitě zla přehled
Kniha pojednává o soudním procesu s nacistickým zločincem Adolfem Eichmannem v Jeruzalémě v roce 1961. Eichmann byl 11. května 1960 unesen z Argentiny, kde žil od konce války a dopraven do Izraele. Eichmann byl obviněn jako hlavní aktér konečného řešení židovské otázky. Celá kniha je koncipována jako reportáž z průběhu Jeruzalémského procesu, při kterém byl nakonec Eichmann odsouzen k trestu smrti. Arendtová si pokládá otázku, zda může být Eichmann vůbec souzen, a pokud ano, tak za co. Znovu se tu opakuje dilema z norimberských procesů, při kterých se obžalovaní hájili především tím, že poslouchali rozkazy, za jejichž neuposlechnutí jim hrozil vysoký trest a řídili se tak podle platného práva. Jedná se o nejkontroverznější dílo autorky, které napsala v roce 1963 a popudila si jím židovskou komunitu, když zpochybnila schopnost člověka používat v podmínkách sílícího stranictví, nacionalismu a modernizace racionální uvažování.... celý text
Originální název: Eichmann in Jerusalem: A Report on the Banality of Evil, 1970
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Eichmann v Jeruzalémě: Zpráva o banalitě zla. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 44 komentářůSouvisející novinky - Eichmann v Jeruzalémě: Zpráva o banalitě zla (0)
Kniha Eichmann v Jeruzalémě: Zpráva o banalitě zla v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 12x |
| v Přečtených | 255x |
| ve Čtenářské výzvě | 35x |
| v Doporučených | 24x |
| v Mé knihovně | 145x |
| v Chystám se číst | 362x |
| v Chci si koupit | 86x |
| v dalších seznamech | 6x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
druhá světová válka (1939–1945) zlo etika válečné zločiny masové vraždy, sériové vraždy vina trestní právo holokaust, holocaust odpovědnost Adolf Eichmann, 1906-1962Hannah Arendt také napsal(a)
| 1995 | Eichmann v Jeruzalémě: Zpráva o banalitě zla |
| 1996 | Původ totalitarismu I–III |
| 1994 | Krize kultury |
| 2004 | O násilí |
| 2007 | Vita activa |

94 %
63 %
Eichmann v Jeruzalémě: Zpráva o banalitě zla
Konečně jsem přečetl známou knihu EICHMANN V JERUZALÉMĚ (1963), kterou napsala jako reportáž z procesu s nacistickým válečným zločincem Adolfem Eichmannem politická myslitelka a filozofka HANNAH ARENDTOVÁ (1906–1975). Eichmann po válce uprchnul do Argentiny, kde ho vypátrala izraelská zpravodajská služba Mosad a v květnu 1960 ho unesla do Izraele, aby zde byl postaven před soud. Proces se konal od dubna do srpna 1961, Eichmann byl odsouzen k trestu smrti a oběšen byl 1. června 1962; jeho tělo bylo spáleno a popel rozmetán nad Středozemním mořem. Eichmann byl jedním z hlavních organizátorů holokaustu; byl pověřen Reinhardem Heydrichem organizováním deportací Židů do ghett a vyhlazovacích táborů. Eichmannův únos i proces s ním vyvolal mezinárodní pozdvižení a velký zájem. A kniha Arendtové vzbudila velmi kontroverzní ohlasy už svým podtitulem ZPRÁVA O BANALITĚ ZLA. V knize Arendtová líčí Eichmanna jako obyčejného úředníka, který se necítí zodpovědný za spáchané zločiny, protože jen konal svou povinnost a plnil rozkazy. „Eichmann nebyl hloupý,“ píše autorka. „To, co ho predisponovalo, aby se stal jedním z největších zločinců nacistické epochy, byla naprostá nepřítomnost myšlení, něco, co v žádném případě není totožné s hloupostí. A jestliže toto je ,banální‘ a dokonce směšné, jestliže ani při nejlepší vůli jsem nebyla s to u Eichmanna odhalit ďábelskou hloubku, neznamená to, že tuto Eichmannovu dispozici považuji za cosi obvyklého. […] …tato vzdálenost od skutečnosti a tato nepřítomnost myšlení je s to způsobit větší zkázu než všechny instinkty ke zlu dohromady, které možná člověk v sobě má.“
Další polemiky vzbudily poznámky Arendtové o evropských židovských radách a jejich roli v nacistickém konečném řešení a její rozbory toho, jak byl proces veden, jaké vyvolal právní otázky a jakým politickým cílům sloužil. Některé pasáže v knize opravdu vyznívají poněkud zvláštně a není proto divu, že byla Arendtová nařknuta, že je proti Izraeli, že je antisionistka nebo Židovka, která nenávidí sebe samu, či právní puristka nebo kantovská moralistka. Mnozí se ovšem dopouštěli různých dezinterpretací a vadilo jim, že se autorka snažila být co nejobjektivnější. Otázky vyvolává tato kniha, která by se dala označit za filozofickou reportáž, dodnes; mně na ní spíše zaujalo, jak široce se k problému kolem Eichmanna autorka postavila a co vše v knize zpracovala a popsala (a přesahuje to očekávatelný rámec reportáže z jednoho dlouhého procesu) a naopak poněkud zklamalo, že více necituje ze záznamů z procesu a z výpovědí svědků i samotného Eichmanna.