Dva životy přehled
Příběh o předurčení, svobodě a lidech, kterým osud odhaluje nečekané cesty Rok 1971 na vesnici v jižním Německu. Dvacetiletá Roberta se vyučila švadlenou a vrací se do rodné vsi. Jako jedináček má před sebou jasně nalinkovanou budoucnost — jednou převezme rodinné hospodářství. Tady na venkově se o vyrovnání s německou minulostí, odpírání vojenské služby, feminismus, popkulturu a minisukně nikdo nezajímá. Zde se počítá práce, poslušnost a morálka. Roberta sice sní o tom, že bude navrhovat vlastní šaty, ale dobře ví, že to zůstane pouhým snem. Zároveň rodný statek a fyzickou práci v přírodě miluje. A taky miluje Wilhelma, farářova syna. Roberta ovšem není sama, kdo ve vesnici zůstává kvůli Wilhelmovi. I jeho matku Gertrud tam dosud drží jen touha být nablízku synovi, přestože na rozdíl od Roberty venkovský život nesnáší a nepřeje si nic jiného než zmizet do světa. Vše se ale zásadně změní, když jsou obě ženy postaveny před závažné rozhodnutí a život jim od základu změní tragická nehoda.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dva životy. Přihlašte se a napište ho.

Knihy Ewalda Arenze mám moc rád, hlavně pro neopakovatelný styl a umění vykreslit atmosféru a postavy tak, na čem by si jiný autor vylámal zuby. Možná i proto bylo moje očekávání nové knihy příliš vysoké. Četl jsem ji krátce po vydání a se svým hodnocením jsem čekal, než si to trochu sedne. Nesedlo. Pokud pominu jedinečný literární styl, který se ovšem také cení, tak mi tento příběh vůbec neutíkal. Celou dobu se tam nic moc neděje. Pokud by kniha byla kratší, myslím si, že by jí to prospělo. Doporučuji čtenářům, které pomalé čtení baví, určitě si užijí příjemnou atmosféru.

Další dílko tohoto autora mi dalo přesně to, co Ewald Arenz umí. Pomalu plynoucí život na vesnici, místo, kde se čas řídí východem a západem slunce a kde roční doby jsou definované práci v hospodářství. Kniha hezky vykresluje vztahy rodinné, přátelské i partnerské. A touhu po svobodě a odvaze vykročit ze zajetých kolejí.
Trochu mě mrzí, že jsem četla v tomto případě anotaci, protože po pár kapitolách jsem tušila, co bude tragická nehoda, co oběma ženám v hlavní roli změní život... I tak mě to ale bavilo, příjemné letní čtení.
Související novinky - Dva životy (1)
Návrat Ellie a další knižní novinky (20. týden)
11.05.2025
Kniha Dva životy v seznamech
v Mé knihovně | 57x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Ewald Arenz také napsal(a)
2021 | ![]() |
2023 | ![]() |
2024 | ![]() |
2025 | ![]() |
Tak jsem se knihou prokousala. Vzdát jsem to chtěla mockrát. Chápala jsem autorův záměr vložit do knihy moudrost a duši, ale ten styl mi zkrátka nesedl. Kdyby ji sestra s mámou tolik neopěvovaly, nechala bych ji být.
A pak, opravdu až v poslední třetině knihy, se děj konečně pohnul. Bolestně, zamotaně a tak, že člověku konečně dal motivaci to dočíst. Hezké. Nadějeplné.
A přesto mě tato kniha, jakožto první, co jsem od autora četla, zrovna nenamotivovala k četbě jeho ostatních děl.