Dva roky prázdnin přehled

Jules Verne

Verne v knize zpracoval napínavý příběh patnácti chlapců, kteří si vyjeli na prázdninový výlet jachtou na moře. Po zakotvení v Aucklandu na Novém Zélandu odešla posádka na břeh a loď se díky nedopatření dostala zpět na moře. Zde byla hroznou bouří zahnána k břehům pustého ostrova kdesi v jižním Pacifiku, kde ztroskotala. Tak se z městských školáků, z nichž nejmladšímu bylo osm a nejstaršímu čtrnáct let, stali robinzoni, odkázaní jen sami na sebe. Většina z nich byli Britové, nejstarší byl Američan a dva chlapci byli Francouzi. Jejich prázdninový výlet se protáhl na dlouhé dva roky. Za tu dobu si chlapci na ostrově vybudovali vzkvétající osadu, kde každý pracoval podle svých sil a schopností a podřizoval se nutné kázni. Proto mohli úspěšně čelit všem nebezpečím a překlenout i vážnou roztržku, která hrozila rozdělit osadu na dva tábory. Když na ostrově přistála skupina pirátů, podařilo se jim za pomoci dvou dospělých lidí z bývalé posádky pirátské lodi nad zločinci zvítězit a po mnohých útrapách se navrátit zpět do vlasti. V této knize Verne opět ukázal (jako v mnoha jiných svých dílech) sílu kolektivu, který je schopen dosáhnout takových výsledků, jakých by nikdy nemohl člověk dosáhnout sám.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: 1972 , Mladá fronta
Originální název: Deux Ans de vacances, 1888

Co říkají o knize uživatelé?

Příběh "Dva roky prázdnin" od Julese Verna zachycuje dobrodružství skupiny chlapců, kteří se ocitají na opuštěném ostrově. Po ztroskotání lodi musí čelit mnoha výzvám, včetně přírodních živlů a nebezpečných pirátů. Autor se věnuje tématům přátelství a spolupráce, které jsou v takových situacích klíčové. I když někteří čtenáři považují příběh za naivní, jeho kouzlo spočívá v nostalgii a dobrodružství, které nabízí. Verne umí čtenáře vtáhnout do světa fantazie a odvahy, což zůstává atraktivní i pro dnešní generaci. Více v komentářích.

Komu by se kniha Dva roky prázdnin mohla líbit?

• Fanoušci dobrodružné literatury
  • Čtenáři, kteří hledají příběhy o přátelství
  • Milovníci klasických děl Julese Verna
  • Děti a mladí dospělí hledající inspiraci
  • Ti, kteří si chtějí zavzpomínat na dětství

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dva roky prázdnin. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Zelený_Drak
06.09.2025

Mám ráda robinsonády, takže tahle Verneovka se mi líbila. Zaujala mě podobně jako Patnáctiletý kapitán. Četla jsem ji těsně před Tajuplným ostrovem. To byl také zajímavý kontrast (bohužel, Dva roky prázdnin z tohoto srovnání vyšly o trochu hůř). Jako obvykle mi vadil až moc rychlý konec příběhu, ale už jsem si zvykla, že u všech knih od Verna mám problém si později vybavit, jak došlo k záchraně, protože po předchozích rozsáhlých popisech všeho se záchrana odehraje tak rychle, že si jí skoro nestačím všimnout. Dva roky prázdnin pro mě patří k těm Verneovkám, které mi nevadí mít doma, i když Dvacet tisíc mil pod mořem to není. Škoda, že jsem si knihu nepřečetla ještě na prvním stupni v době, kdy jsem četla Robinsona Crusoa (asi nějaké převyprávění), tehdy by na mě určitě zapůsobila více.

všech 172 komentářů

Související novinky - Dva roky prázdnin (2)

Dceřina kletba, Šeptající mrtví a další knižní novinky (5. týden)

28.01.2024

355 knižních tipů na téma prázdnin

04.07.2022

Ať se vydáme kterýmkoli směrem, vždycky se někam dostaneme.

Kniha Dva roky prázdnin v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených2 534x
v Mé knihovně986x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi